Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Otkrili što će se napraviti

Sanacija mosta razbjesnila Zagoru: O vrijednoj baštini na rijeci Cetini oglasilo se i Ministarstvo kulture

Pločasti most na Cetini poseban je jer je sastavljen od srednjovjekovnih stećaka koji su se koristili kao nadgrobni spomenici. Sanacija ove vrijedne baštine nije 'sjela' lokalnom stanovništvu, a ni arheolozima. O svemu se oglasilo i Ministarstvo kulture.

Sanacija znamenitog Pločastog mosta na rijeci Cetini podigla je prašinu. Stanovnici Zagore pokrenuli su i peticiju kako bi sanaciju zaustavili jer je riječ o mostu koji je vrijedna baština, a na njihovoj strani je i arheološka struka.

Pročitajte i ovo Problem turizma - 4 Sumnjiva gradnja Ministar Butković komentirao priču Dnevnika Nove TV: "Nitko ne može graditi bez dozvole" Ana Liška, odvjetnica čekaju se arhitekti Opasni park ide u rekonstrukciju: Nakon priče Dnevnika Nove TV, reagirao i gradonačelnik

Iz Instituta za arheologiju poručili su da je riječ o posebnom dokumentu baštine u krajoliku te da ju treba sačuvati onakvu kakva jest.

Pločasti most sastavljen je od srednjovjekovnih stećaka koji su se koristili kao nadgrobni spomenici. Načelnik Općine Cviljane, pod čijom se upravom most nalazi, poručio je da se rekonstrukcija obavlja u suradnji s Konzervatorskim odjelom u Šibeniku.

Novinar Dnevnika Nove TV Mario Jurič, koji prati razvoj situacije, o svemu je upitao i nadležno Ministarstvo kulture iz kojeg poručuju – most nije zaštićeno kulturno dobro.

"Pločasti most na rijeci Cetini dijelom izgrađen od stećaka u vidu nižih sanduka i ploča nije pojedinačno zaštićeno kulturno dobro. Konzervatorski odjel u Šibeniku dao je pozitivno mišljenje na predmetni projekt i prijedlog sanacije zbog upotrebe i funkcije lokalne zajednice te jako lošeg stanja mosta koji iz godine u godinu sve više propada. Svi postojeći stećci su izvađeni i nakon čišćenja se vraćaju na prvobitni položaj, a Konzervatorski odjel u Šibeniku pratit će radove obnove i ukoliko je potrebno naložiti popravljanje eventualnih nedostataka", poručuju iz Ministarstva. 

U nastavku pojašnjavaju da prema izvedbenom projektu, postojeće nosive ploče ostaju na mjestu nakon što ih se ispravi i učvrsti, a ploče koje su pronađene u koritu rijeke također će biti vraćene na izvornu poziciju.

"Ploče koje nedostaju nadomjestit će se novim i formatom, bojom i obradom odgovarati izvornima. Sastavni dio projekta je i sanacija betonskog zida uz nekadašnji pristup mostu na lijevoj obali rijeke. Postojeći betonski zid se uklanja te se izvodi novi kameni zid", objašnjavaju iz Ministarstva. 

"Došli smo zaustaviti ovaj kulturocid"

"Radova na mostu jutros nije bilo, ali je došao saborski zastupnik Miro Bulj kako bi, kaže, upozorio na devastaciju.

„Došli smo zaustaviti radove na pločastom mostu, na ovome kulturocidu, ustrajat ćemo na tome i imat ćemo tu brojne aktivnosti“, rekao je Bulj.

„Ovaj most je naša povijest. U Engleskoj ima njihov kameni spomenik. Oni dva puta na dan kose travu, a mi ode pošto ne kosimo travu iđemo srušit i ono šta nam je ostalo. Radimo novo uvik hoćemo bit veći katolici od pape“, komentirao je Mario Vujević.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene