Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NOVA AKCIJA USKOK-a

Nobilo uhićenja dovodi u vezu s povlačenjem optužnice za Agrokor: "Htjeli su spriječiti saslušanje ovog čovjeka..."

Aktualno Galerija +0 Kuća Piruške Canjuge i automobili istražitelja Galerija 1/1 >>
U novoj akciji USKOK-a uhićeno je više osoba. Među uhićenima su i bivša zamjenica županijskog državnog odvjetnika u Zagrebu Mirela Alerić Puklin i njezin suprug Goran Puklin te Piruška Canjuga.

Policija je u utorak po nalogu USKOK-a na zagrebačkom području uhitila više osoba. Među uhićenima su i bivša zamjenica županijskog državnog odvjetnika u Zagrebu Mirela Alerić Puklin i njezin suprug Goran Puklin te Piruška Canjuga, bivša članica Uprave Agrokora. Neslužbeno, istragom je obuhvaćeno ukupno sedam osoba.

Alerić Puklin poznata je po tome što je radila na predmetu Agrokor. Podnijela je ostavku u listopadu prošle godine nakon što se njezin suprug našao na meti USKOK-a jer je kod njega pronađeno oko četiri milijuna kuna za koje se sumnja da pripadaju Draganu Kovačeviću, okrivljenom u aferi Janaf. Upravo tijekom istražnih radnji u tom slučaju isplivali su i dokazi koji su istražitelje doveli do današnjih uhićenja. 

Policija je bila i kod Piruške Canjuge, bivše članice Uprave Agrokora, kojoj je navodno tužiteljica Alerić Puklin odavala informacije iz slučaja Agrokor.

Kuća Piruške Canjuge i automobili istražitelja Kuća Piruške Canjuge i automobili istražitelja (Foto: DNEVNIK.hr)

Njezin odvjetnik Anto Nobilo kazao je: "Očito je da je ova jutarnja akcija napravljena kako bi se medijski prigušila blamaža s povlačenjem optužnice u aferi Agrokor. Nakon četiri godine istrage i godinu dana što je optužnica podignuta, oni je danas povlače."

Smatra da je to učinjeno kako bi se spriječilo saslušanje Ismeta Kemala, predstavnika KPMG-a, revizorske kuće koja je za Državno odvjetništvo radila vještačenje sumnjivih poteza u Agrokoru.

Istaknuo je i kako njegova klijentica uopće ne poznaje ljude koji su s njom suosumnjičenici. "Ako ih nikad nije vidjela, nije mogla ni tražiti da se odaju tajne. Zabrinjava me stupanj te manipulacije." Kazao je i da se njegova klijentica sumnjiči da je potaknula drugu osobu na zloupotrebu položaja i ovlasti.

O svemu se oglasio i predsjednik Zoran Milanović: "To je blamaža DORH-a. Potpuno je očito da su koristili vještake koje nisu smjeli koristiti, ali je i tajming interesantan, kako se to obično kaže, rade nešto da bi nešto prikrili." Više pročitajte >>OVDJE.

Goran Puklin se pak dovodi u vezu s namještanjem javnog natječaja vrijednog milijune kuna. U to je, navodno, kako se neslužbeno saznaje, upleten i direktor iz Hrvatske lutrije te još jedna osoba iz jedne tvrtke u čije je poslovanje Puklin uključen. 

U tijeku je pretraga domova i drugih prostorija kojima se koriste osumnjičenici. Nešto prije 14 sati Canjuga i supružnici Puklin odvedeni su na ispitivanje u USKOK-u te odluka o pokretanju istrage i eventualno određivanju istražnog zatvora.

Piruška Canjuga je početkom listopada 2020. oslobođena optužbi u tzv. malom Agrokoru, zajedno s bivšim vlasnikom koncerna Ivicom Todorićem i suoptuženima Antom Huljevom i Nicole De Rossi.

Oglasila se i policija

O svemu se tijekom jutra oglasila i policija, a priopćenje prenosimo u cijelosti.

"Policijski službenici Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta - Služba Zagreb - u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, započeli su rano jutros realizaciju novog kriminalističkog istraživanja, za koje su saznanja proizašla iz ranije dovršenih kriminalističkih istraživanja iz rujna 2020., odnosno travnja 2021. godine.

Današnjim, novim kriminalističkim istraživanjem koje se provodi na području PU zagrebačke bit će obuhvaćeno više osoba - od čega je jedna osoba tada obnašala dužnost u tijelu kaznenog progona - a zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela iz područja gospodarskog kriminaliteta i korupcije.

Tijekom današnjeg dana provodit će se i dokazne radnje."

Iz USKOK-a su pak priopćili da se u Zagrebu provode hitne dokazne radnje u suradnji s PNUSKOK-om i Samostalnim sektorom za financijske istrage Porezne uprave, a odnose se na više osoba za koje se osnovano sumnja da su počinile kaznena djela protiv službene dužnosti i gospodarska kaznena djela. 

DORH je nakon uhićenja objavio kako povlače optužnicu u slučaju Agrokor,  "radi boljeg razjašnjenja stvari". Više čitajte >>OVDJE.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene