Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sramežljivost nepoželjna

Ne makne se, a zaradi više od radnika na gradilištu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Oni imaju posao na kojemu im jedni zavide, a drugi im se podsmjehuju. Sramežljivost nije dobrodošla. Potrebna je hrabrost za poziranje pred nepoznatim ljudima i to bez trunke odjeće.

Za posao koji se odvija iza određenih vrata na Likovnoj akademiji nije važno jeste li niski ili visoki, mršavi ili malo puniji. Važno je da imate puno vremena i još više strpljenja. 'Ja sam još '92. godine ostao bez posla i tako čitam oglas u Zvonimirovoj da traže modela. Ja to pročitam i tako sam počeo', otkrio nam je Radomir Banika, jedan od muških modela.

Skinuti se i strpljivo stajati pred nepoznatim ljudima i po nekoliko sati, Radomiru je dnevna rutina već 11 godina. U početku je vladala nelagoda, a danas je to posao koji radi s užitkom. 'Nije bilo baš svejedeno, ali čovjek se navikne, tako to ide', kaže on i dodaje kako se za posao ne bi mijenjao, jer mu se sviđa.

Sviđa se i studentima likovne akademije. 'Crtati golo tijelo nije nikakav problem, to nam je prirodno. Moramo paziti na kompoziciju, liniju, konstrukciju, anatomiju', kaže student Bruno. Crtanje, slikanje ili kiparenje akta, nauči ih kako ljudsko tijelo vjerno prenijeti na platno ili oblikovati u skulpturu. 'Zapravo se zaboravi da se crta golo tijelo. Bit je pogoditi proporcije i smještaj u prostor, tako da mi ni razmišljamo da crtamo gole ljude', pojašnjava student Andrej. 'Drukčije je svjetlo-sjena kada padaju na živu osobu za razliku od fotografije, vidi se anatomija', dodaje studentica Marina.

S 30 kuna u džepu za školski sat, Radomir zaradi više od prosječnog radnika na gradilištu. I to, uz puno manje muke. '20 kuna je obučen, stojeća 25, a akt 30 kuna', rekao nam je sam model. Crtati gola tijela studentima je normalno. No kažu, promatrači to doživljavaju malo drukčije. 'To se očekuje od nas, da drukčije promatramo ljudsko tijelo od običnih ljudi', istaknula je studentica Marina. Upravo zbog predrasuda, rijetki se odluče na skidanje odjeće pred nepoznatima. No oni koji pronađu hrabrosti pred njih stati, i to goli, u tom poslu ostanu ili mu se vraćaju.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene