Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Jer nije jednostavno jelo

Ministar Bajs izbacio pizzu iz 'fast fooda'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mladoj poduzetnici naloženo da izbaci peć za pizzu iz fast fooda jer 'nije jednostavno jelo'.

Pizze izgleda lete van iz fast-fooda. Tako barem proizlazi iz slučaja mlade riječke poduzetnice koja je nedavno odlučila pokrenuti vlastiti mali business, ne računajući da će pri tome naići na dvosmislene i nepouzdane propise koje se stoga očito tumači kako tko stigne.

Pročitajte i ovo Pizza, ilustracija - 2 Sudjelovalo je 500 natjecatelja Najbolja pizza na svijetu dolazi iz Hrvatske: Trojac pizza majstora odnio je pobjedu na svjetskom prvenstvu Slika nije dostupna Britanci i Amerikanci najveći ljubitelji fast fooda

Petra Pleša je s početkom nove godine na Marinićima otvorila fast-food, u koji je uložila blizu 400 tisuća kuna, zaposlila dva radnika, računajući da će od toga zaraditi plaću. Pleša kaže da su ishodovali sva rješenja, među kojima u Uredu državne uprave i Rješenje za obavljanje djelatnosti kao objekt brze prehrane i kada im je rečeno d asu sve zadovoljili i da mogu početi s radom, objekt su otvorili nakon Nove godine.

No, uskoro je uslijedio obilazak inspekcije te je gospodarski inspektor zahtijevao da iz prostora maknu peć za pizzu. A upravo od pizza ovakav objekt ima najviše posla.

Naime, mnogi fast foodovi u ponudi imaju pizze i pizza cut, i nitko nas, pa ni kod izdavanja potrebnih dokumenata, nije upozorio da ne smijemo imati pizzu, ispričala je Pleša za Novi list dodajući kako su u Uredu državne uprave u cijeloj situaciji bili vrlo korektni u nastojanjima da se cijela situacija razriješi.

No, sve je ostalo na nepreciznoj definiciji Pravilnika o razvrstavanju i minimalnim uvjetima ugostiteljskih objekata iz skupina Restorani, Barovi, Catering objekti i Objekti jednostavnih usluga (NN 82/07 i 82/09).

Kotlovina i pržene lignje mogu a pizze ne mogu

Naime, prema ovom Pravilniku objekt brze prehrane (fast food) je ugostiteljski objekt u kojem se pripremaju jednostavna jela koja se pripremaju i uslužuju na jednostavan i brz način, koriste se za brzu konzumaciju, a mogu se pripremati i usluživati pića i napici te sladoled. Pod jednostavnim jelima se pak podrazumijevaju naresci, sir, jaja, pržene i slane ribe, pržene lignje, topli i hladni sendviči, hrenovke, kobasice, razne vrste burgera, hot-dog, kotleti, čevapćići, ražnjići, kotlovina, pomfri, palačinke i – slična jela koja ne zahtijevaju složeniju pripremu. Pizza, dakle, može i ne mora biti famozno jednostavno jelo. I upravo tu nastaje kratki spoj. I prilika za različita tumačenja.

U Obrtničkoj komori Primorsko goranske županije, u komorskom je sustavu, još u periodu donošenja dvosmislenog Pravilnika, od Ministarstva turizma, zatraženo da se to pitanje točnije precizira, no tada to nije prihvaćeno pa je nedoumica ostala.

'Tražili smo da se to pitanje riješi tehnološkim postupkom obrade jela, dakle da se napravi razlika koristi li se zamrznuti proizvod ili se pizza proizvodi u samom objektu. No, to nije prihvaćeno. Do sada, koliko imamo informacije, u ovom smislu ugostitelji nisu imali problema, iako mnogi fast-foodovi u ponudi imaju pizze, ', kazao je za Novi list Željko Dimitrić, tajnik Obrtničke komore PGŽ.

U Uredu Državne uprave Primorsko-goranske županije koji izdaje Rješenja o obavljanju djelatnosti navode o cijelom slučaju kažu kako moraju poštivati naputke nadležnih tijela, u ovom slučaju Ministarstva turizma.

Kasniji nadzor nad djelatnošću ugostitelja je na inspektoratu, kažu u Uredu državne uprave. Na upit smiju li u fast-foodu nuditi pizze, u Državnom su nam inspektoratu uputili na tumačenje iz Ministarstva turizma, Ondje nam je pak dogovoreno kako pizza ipak – nije jednostavno jelo.

'Smatramo da se u ugostiteljskom objektu vrste objekt brze prehrane (fast food) ne mogu pripremati niti usluživati pizze, bez obzira kada je izdano rješenje o ispunjavanju minimalnih uvjeta za takav ugostiteljski objekt, jer je po našem mišljenju pizza jelo koje zahtijeva složeniju pripremu te se stoga ne može smatrati jednostavnim jelom', stoji u dopisu kojeg potpisuje Robert Pende, ravnatelj Uprave za turizam Ministarstva.

U Upravi navode kako to ne isključuje mogućnost da ugostitelj ishodi rješenje po kojem će ugostiteljski objekt imati naziv dvije vrste ugostiteljskih objekata, primjerice, objekt brze prehrane i pizzeria.Tako je pizza ispala složenija od primjerice kotlovine te otvoren problem za sve one objekte brze prehrane koji je imaju u ponudi.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene