Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Reagiralo ministarstvo

Laboratorijski rat na jugu Hrvatske: Imoćani preoteli Metkoviću biokemičarku, pacijenti u neizvjesnosti

Aktualno Galerija Laboratorij - 1 Laboratorij - 1 Foto: Dnevnik Nove TV Laboratorij - 2 Laboratorij - 2 Foto: Dnevnik Nove TV Laboratorij - 3 Laboratorij - 3 Foto: Dnevnik Nove TV +0 Laboratorij - 4 Galerija 1/4 >>
Metković je suočen s ozbiljnim izazovima u zdravstvenom sektoru nakon što su Imoćani "preoteli" jedinu magistricu biokemije iz metkovskog medicinskog laboratorija.

Oboljeli od karcinoma, ali i ostali pacijenti na jugu Hrvatske svjedoče bizarnoj situaciji. Imoćani su Metkovčanima preoteli jedinu magistru biokemije iz medicinskog laboratorija. Domovi zdravlja doslovno su se nadmetali tko će više ponuditi. Tako je jedno mjesto riješilo problem, a drugo dobilo.

U metkovskom laboratoriju vadi se krv i izdaju nalazi kao na traci. Krajem drugog mjeseca, laboratorij ostaje bez jedine biokemičarke.

Metković u problemu

Preoteli je Imoćani. Neretvani se pitaju što sad?

Pročitajte i ovo Zagađeni zrak u Zagrebu - 1 Čekaju se nalazi Ponovo je smrdjelo u Zagrebu, građani u strahu: "Brinem se za djecu, dva dana ih nisam puštala van"

"Šta sa bolesnima i nemoćnima, tko će ih voziti do Splita i Dubrovnika ili gdje već treba vaditi nalaze. Gdje će se vaditi nalazi kad oni neće raditi", pita se Marija Batinović iz Metkovića.

"Pa nije porblem zato što smo navikli da masu toga ne možemo raditi u gradu Metković. Mislim, problem je, ali je stvar da smo mi već navikli, nije to ništa novo", tvrdi ogorčena stanovnica Merkovića Sandra.

Problem je popriličan s obzirom na to da o tom malom laboratoriju ovisi cijela neretvanska dolina. Kako su i Ploče ostale bez biokemičara, u Metković se šalju njihovi uzorci, ali i oni iz Opuzena. Obradi se više od 400.000 dijagnostičkih postupaka na godinu. Ravnatelj nam kaže - radi se na pronalasku zamjene.

Pročitajte i ovo Tržnica Dolac - 1 Udar na budžet Cijene voća i povrća eksplodirale: Nekima je cijena u mjesec dana porasla i više od 50 posto

"Stvarno vjerujem da ćemo uskoro imati rješenje, ako ne, onda ćemo se morati osloniti na bliže ustanove koje mogu pružiti, koje imaju magistre biokemije. Na sve načine ćemo se truditi", optimističan je Vjekoslav Čuvalo, ravnatelj Doma zdravlja Metković.

Imotski ponudio bolje uvjete

Metković i Imotski zbog magistrice biokemije doslovno su se nadmetali ponudama. Evo što je ponudio Imotski.

"Plaća trenutno magistri biokemije na početku karijere je negdje oko 1600 eura neto na ruke, a dodatnih 1000 eura osigurava lokalna samouprava i pokriva putne troškove, s obzirom da živi u susjednoj državi", izjavio je Marko Rađa, ravnatelj Doma zdravlja Splitsko dalmatinske županije.

Metković, u pokušaju da je zadrži, na stol je stavio još izdašniju ponudu.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović Kako to? HDZ oštro reagirao na Milanovićeve izjave: "Grupacija Lex Perković strahuje od neovisnog pravosuđa"

"1500 eura veću plaću od postojeće plaće, smještaj joj nije trebao, a da joj je trebao mi bi ponudili i smještaj. Ali, kako je magistra rekla, razlog njezinog odlaska nije zbog financija, već isključivo iz privatnih razloga", rekao je Dalibor Milan, gradonaćelnik Metkovića.

Ponuđeni uvjeti su odlični, kazala nam je biokemičarka koja nije htjela pred kameru. Kaže nam da je odrađivala dio staža u Imotskom i otud ideja o prelasku. Nada se da će Metković pronaći rješenje.

"Metković će im ponudit sve što treba samo da dođu. Financije nisu problem, smještaj nije problem", tvrdi gradonačelnik Milan.

Očitovalo se i ministarstvo

Na naš upit, iz ministarstva nam kažu da su zatražili očitovanje doma zdravlja i proslijedili nam njihov odgovor.

"Od 1. ožujka angažirana je umirovljena mag. biokemije na 4 sata koja radi validacije i izdavanja nalaza, dok uzorke uzimaju laboratorijski tehničari. Slijedom toga, Dom zdravlja Metković ne gubi uslugu vađenja krvi i izdavanja nalaza. Također, očekuje se zapošljavanje magistra biokemije koji završava studij početkom devetog mjeseca", stoji u priopćenju Ministarstva zdravstva.

Pročitajte i ovo Željko Sačić, saborski zastupnik (HS) - 1 Oporba žestoko protiv Razdor uoči glasanja: Za Milanovića je Turudić tema nacionalne sigurnosti, HDZ brani nominaciju

Ključna riječ je očekuje se. Ako se slučajno magistar koji završava studij predomisli, Metković je opet u istom problemu. A to znači da samo jedna odluka utječe na zdravstvenu skrb 30-ak tisuća Neretvana. Odnos tržišta rada i upisnih kvota u ovom slučaju najbolje bi se opisao onom narodnom - jedni u kupe, drugi u špade.

"Ja bih krenuo od tog problema što je manji broj upisa na fakultetu, mislim da je do 30-ak njih se upiše na godini. Pitanje koliko njih završi. S druge strane, imate privatne farmaceutske kuće koje vrlo često uzimaju taj kadar", tvrdi Čuvalo.

To je ono o čemu bi država i sveučilišta trebala promisliti. Jer stanovi i veće plaće mogu privući kadrove, ali ih ne mogu stvoriti.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene