Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najstresnije razdoblje

Matura do sada: Oko čega je nastala galama?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dok maturanti čekaju rezultate još nekih ispita državne mature vrijeme je da se podvuče crta ispod posljednja dva tjedna. Pa evo oko čega se digla velika 'galama' među maturantima.

Prije dva tjedna počelo je najstresnije razdoblje za 31.000 maturanata - državna matura. Ona obuhvaća obvezni dio, hrvatski jezik, matematiku i strani jezik, te ispite izbornoga dijela. Problemi za maturante počeli su na dan kada se pisao esej iz hrvatskog jezika. Tada su koordinatori u tri škole umjesto eseja podijelili pitanja iz jezika i književnosti. Taj dio mature stoga je odgođen za tri dana kasnije.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Rješenje kroz socijalni dijalog Jovanović o štrajku: 'Nitko ne smije ugroziti maturante' Slika nije dostupna Ministar u Splitu Jovanović se ispričao maturantima: Riječ je o ljudskoj pogrešci, a ne uroti

Učenici su se odmah pobunili i sve nazvali skandalom i sabotažom 31.000 učenika kojima budućnost ovisi o rezultatima ovih ispita. Ministar Jovanović promptno se ispričao svima oštećenima ovom pogreškom i poručio kako se radi o ljudskoj pogrešci, a ne o uroti protiv maturanata diljem Hrvatske. Maturantima je problematična bila činjenica da su im zbog odgode ispit iz hrvatskog i ispit iz matematike bili preblizu. Ministar je i za to imao odgovor. Kazao je kako se za državnu maturu priprema četiri godine, a ne dva dana prije ispita. 'Mislim da se to ni na koji način ne može odraziti na znanje koje će polagati iz matematike. Hrvatski što su naučili su naučili, neće sada učiti hrvatski i dalje', zaključio je ministar.

I tada se dogodio Krleža. Točnije, pitanja vezana uz njegov roman 'Povratak Filip Latinovicza' zbog kojih je među maturantima nastala velika zbrka. Od čega je umrla Mica Trebarčeva i tko je bio Šepavi, pitalo se velik broj učenika koji su ova dva pitanja smatrala neregularnima. Što se Mice Trebarčeve tiče, maturanti su morali odgovoriti od čega je ona umrla, a to su trebali iščitati iz sljedećeg teksta: 'U Blatu prerezala je sebi Mica Trebarčeva pupak srpom rđavim, pak se zapalila sva i umrla u najvećim mukama, a u Blatu se misli da je tu nevinu smrt skrivila stara Mikleuška.' Iako su neki maturanti zbog 'sva se zapalila' odgovorili kako je Mica preminula u požaru, točan odgovor je da je umrla od upale. Šira javnost ovo pitanje ne smatra spornim jer se iz pomnog čitanja teksta moglo zaključiti da je Mica nakon što si je naudila hrđavim nožem dobila tešku upalu od od koje je i umrla.

>> Novi hit na Facebooku: Doznajmo pravi uzrok smrti Mice - obdukcijom!

U slučaju drugog spornog pitanja iz 'Filipa Latinovicza' na stranu maturanata stali su i stručnjaci. 'Vidio je dudak Miško, kada se vraćao sa svinjama neku noć iz šume, kako je Šepavi preskočio plot kod stare Mikleuške i otkasao niz cestu. Da li je bio potkovan, to svinjar Miško ne zna, ali da je stara tu noć kuhala vražju krampampulu, to je sigurno', glasio je tekst te su maturanti morali odgovoriti tko je bio Šepavi - čovjek, konj, pas ili svinja. Zbog potkivanja mnogi su smatrali kako se radi o konju, no stručnjak za Krležu kaže drugačije - točan odgovor nije ni bio ponuđen. 'Oni koji poznaju ne samo Krležin nego imaginarij pučkih praznovjerica onda znaju da se termin 'šepavi', 'hromi' pojavljuje kao sinonim za naziv vraga', objasnio je Velimir Visković, autor 'Krležijane'.

Oko pitanja iz ostalih predmeta nije se digla neka veća buka. Maturanti su se uglavnom žalili da su neka pitanja bila nevažna za cjelokupno razumijevanje građe, primjerice pitanja iz povijesti. Ispit iz politike i gospodarstva na glasu je kao najlakši među izbornim predmetima iako se i u njemu našlo nekoliko nezgodnih pitanja, kažu maturanti.

Facebook stranica Maturanti generacija 2012/2013 u posljednja dva tjedna postala je centar za komunikaciju učenika iz cijele zemlje.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene