Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Oglasila se i policija

Liječnici o dječaku kojemu je petarda odnijela šaku: "Mogao je umrijeti, a sve zbog gluposti"

Liječnici zagrebačkog KBC-a održali su konferenciju za medije nakon što je objavljena informacija da je devetogodišnji dječak jučer u eksploziji petarde ostao bez četiri prsta.

Nakon informacije da je devetogodišnjaku sinoć u Zagrebu u ruci eksplodirala petarda, liječnici KBC-a Zagreb koji su ga operirali šest sati, održali su danas konferenciju za medije. 

Pročitajte i ovo KBC Zagreb Što s pacijentima? Najveća zagrebačka bolnica odgađa preglede i operacije zbog izbora Personalizirano liječenje - 2 Bolji ishodi liječenja Dobre vijesti za onkološke pacijente! Personalizirano liječenje tumora od sada i u Hrvatskoj

"Molimo vas da proširite upozorenje. To se, nažalost, događa svaki Božić. Nama je stradalo dijete. Moglo je i umrijeti i teško je ozlijeđeno. Pazite što imate po ladicama. Treba prenijeti narodu i svim građanima da paze što im djeca rade", kazao je primarijus Milivoj Novak.

Dijete će ostati invalid

"Napravili smo drugu operaciju. Dijete će ostati invalid. Dijete je bilo ugroženo i s respiratorne strane. Ostat će sigurno više dana u jedinici intenzivnog liječenja, a ovo što sam kao kirurg radio, da vidite te slike, izgubili biste volju za ručkom", poručio je Anko Antabak, kirurg koji je operirao dječaka.

Kazao je da su veseli jer su spasili ono za što su mislili da neće biti moguće.

Doktor Filip Lukić poručio je da je dijete sinoć primljeno na odjel za intenzivnu njegu djece. U ovom se trenutku dijete nalazi u sali, a  Lukić se nada da će neko vrijeme ostati stabilno uz poboljšanje stanja.

"Prije 10 minuta razgovarao sam s inspektorima. Nesreća se dogodila u Zagrebu", rekao je Novak. 

Dvije operacije po pet sati

Antabak je upozorio da su neki dijelovi dječakove ruke nepovratno izgubljeni. "Ovo što je bilo moguće spasiti, to sada izgleda dobro", dodao je te istaknuo da će sigurno duže od 10 dana ostati u bolnici.

"Mi sada moramo biti sretni što je dijete živo. Njemu je bio ugrožen dišni put zbog dima i plamena", dodao je primarijus Novak.

Pročitajte i ovo Ilustracija Roditelji, oprez! Strava u Zagrebu - dječaku u ruci eksplodirala petarda: "U sekundi je postao invalid"

Operacije su, ističe Novak, trajale dva puta po pet sati, a još nije gotovo. Upozorava da se svake godine događaju tragedije zbog gluposti. "Barem jednom godišnje dođe dijete koje ima trajne posljedice", rekao je.

Pročitajte i ovo Ilustracija Nesreća kraj Čakovca Zadobio teške ozljede: Muškarac (76) palio petarde u vinogradu, jedna mu eksplodirala u ruci

"Ne znamo što se točno dogodilo i kakva je to bila petarda", rekao je Antabak. Dodao je da je na policiji da otkrije o kojoj je eksplozivnoj napravi bilo riječ.

"Prenesite ljudima da je preglupo ovo što se događa", zaključio je Novak.

Oglasila se i policija

U međuvremenu je zagrebačka policija poslala priopćenje koje prenosimo u cijelosti:

"Prema danas prikupljenim saznanjima, jučer, 21. prosinca oko 19 sati na području Maksimira, najvjerojatnije uporabom pirotehničkog sredstva teško je ozlijeđeno dijete, koje su roditelj dovezli u Klinički bolnički centar Zagreb, gdje mu se pruža liječnička pomoć. Odmah po saznanju o događaju policijski službenici ostvarili su kontakt s Kliničkim bolničkim centrom te je u tijeku prikupljanje svih relevantnih činjenica o okolnostima toga teškog ozljeđivanja djeteta osnovnoškolske dobi", stoji u priopćenju.

Akcija "Mir i dobro"

Zbog takvih teških ozljeđivanja Ministarstvo unutarnjih poslova provodit će operativnu akciju "Mir i dobro". Cilj je ove akcije sprječavanje nedopuštene prodaje i uporabe pirotehničkih sredstava, a samim tim i sprječavanje stradavanja osoba, a naročito djece, kao i nastanka šteta na imovini od uporabe pirotehničkih sredstava i drugih eksplozivnih tvari.

Opširnije o akciji MUP-a "Mir i dobro" i koja pirotehnička sredstva i kada smijete koristiti, možete pogledati >>OVDJE.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene