Obavijesti Video Pretražite Navigacija
USUSRET BLAGDANIMA

"Uvijek je rizik": Provjerite koju pirotehniku smijete, a koju ne smijete koristiti

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Kao i ranijih godina, uoči blagdana iz policije upozoravaju građane - koji od 15. prosinca do 1. siječnja mogu kupovati, a od 27. prosinca do 1. siječnja i koristiti dopuštenu pirotehniku - da će radi sigurnosti stanovništva, posebno djece, pojačano nadzirati prodajna mjesta te okupljanja ljudi.

"Mnogi ne shvaćaju kako je 'igranje' s pirotehničkim sredstvima, pa čak i najobičnijim petardama, uvijek rizično. Ako koristite pirotehnička sredstva, spriječite moguća ozljeđivanja svoje djece i svojih bližnjih", poručuju u četvrtak iz policije i najavljuju nastavak operativne akcije "Mir i dobro" koja je počela 12, prosinca i trajat će do 8. siječnja.

Vladimir Liović iz Službe za red i sigurnost brodsko-posavske policije je kao cilj naveo senzibiliziranje javnosti o pravilima uporabe pirotehničkih sredstava, a posebno izbjegavanje ozljeđivanja uslijed nestručnog, neopreznog i nezakonitog rukovanja pirotehničkim sredstvima.

Liović je naglasio da će policajci tijekom Adventa pojačano obilaziti i nadzirati mjesta prodaje pirotehnike te javne prostore, objekte i mjesta okupljanja građana, a veća nazočnost policije bit će i u prometu

Inače, kategorija F1 obuhvaća pirotehnička sredstva koja predstavljaju vrlo nizak rizik i zanemarivu razinu buke, a namijenjena su uporabi u ograničenim prostorima, dok F4 obuhvaća pirotehniku s visokim rizikom i smiju je koristiti samo osobe sa stručnim znanjem, a čija razina buke nije štetna za ljudsko zdravlje.

Građanima za osobne potrebe nije dopuštena nabava, posjedovanje niti uporaba petardi i redenika kategorije F2 i F3 te pirotehničkih sredstava kategorije F4, P1, P2,T1, i T2.

Ostala pirotehnička sredstva iz kategorije F2 i F3 mogu se građanima starijima od 18 godina prodavati od 15. prosinca do 1. siječnja, u prodavaonicama pirotehničkih sredstava koje posjeduju odobrenje MUP-a, dok je njihova uporaba dopuštena u razdoblju od 27. prosinca do 1. siječnja.

Djeci mlađoj od 14 godina nije dopuštena kupovina i korištenje pirotehničkih sredstava, mlađi od 18 godina ne smiju koristiti pirotehniku F2 i F3 kategorije.

Pirotehnička sredstva ne smiju se koristiti pod utjecajem alkohola, a kod njihove uporabe nužno je poštivati sigurnosnu udaljenost pri aktiviranju - u ugroženom prostoru ne smije biti prolaznika, djece, životinja ili zapaljivih ili osjetljivih predmeta te drugih sredstava ili predmeta koja pirotehničko sredstvo može oštetiti (vozila i sl.).

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene