Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nemilosrdna procedura

Križ na Marjanu: Vrijeme ide, a Kerum treba nove dozvole

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Problema s gradnjom križa na Marjanu ima splitski gradonačelnik Željko Kerum. Ministarstvo kulture proglasilo je park prirode Marjan zaštićenim kulturnim krajolikom i poremetilo mu plan da prije lokalnih izbora podigne deset-metarski križ.

Nove dozvole i potrebnu dokumentaciju teško će ishoditi na vrijeme. No, Kerum ne odustaje. Marjan je u međuvremenu zaštićeni kulturni krajolik. Križ ima dva metra više nego što je dopušteno.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Najavljena proslava 'Kerumov križ' se još uvijek postavlja na Marjanu Slika nije dostupna Završne pripreme Kerum uskoro otkriva križ na Marjanu i spomenik Tuđmanu

'Dozvolu za križ imamo i mi ćemo križ napraviti. To se može odnositi na nešto buduće i dalje, a za ovo mi imamo pravomoćnu dozvolu i moram napomenuti da na Marjanu nije bio jedan križ nego tri. Ako budu htjeli građani Splita, mi ćemo napraviti u idućem mandatu još jedan križ, a u trećem još jedan', rekao je Kerum.

>> Odgovor ministrici kulture: 'Križ će biti napravljen i bit će visok 10 metara'

No, procedura je nemilosrdna. Dozvole za desetmetarski križ više ne vrijede. Sada će trebati prikupiti dozvole za niži križ na Marjanu. 'Ukupna visina križa zajedno s postamentom ne smije biti viša od osam metara. Time se držimo u potpunosti onih podataka koji su dostupni iz povijesnih izvora od originalnom križu', rekla je Andrea Zlatar Violić, ministrica kulture.

Križ na budućim fotografijama iz Splita, aktivistima nije prioritet. 'Na Marjanu ima osam sakralnih objekata, osam crkvica koje doslovno vape za obnovom i to bi bio prioritet u odnosu na postavljanje drugih vjerskih obilježja na Marjan', rekao je Srđan Marinić iz društva 'Marijan'.

Kerum ne odustaje, međutim, ni od spomenika Franji Tuđmanu. Na nove okolnosti, Kerum se, čini se, ne obazire. Svečano otkrivanje križa obećao je za 14. svibnja.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene