Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poginuo dječak

Koliko su sigurna dječja igrališta?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Policija istražuje okolnosti nesreće u kojoj je prije tri dana na 12-godišnjeg dječaka dok se igrao na nogometnom igralištu, pao gol.

Imate li vi primjedbu na sigurnost sprava na dječjem igralištu? Pošaljite nam svoje fotografije, komentare, primjedbe na moj.report@novatv.hr s naznakom Moje igralište.

Pročitajte i ovo Pronađene kosti nestalog dječaka Emilea Neizmjerna tuga Tragičan kraj: Pronađeni ostaci dječaka Emilea koji je nestao prije osam mjeseci Nestao je Angel Tarandek Jeste li ga vidjeli? Policija moli za pomoć: Drugi put u mjesec dana nestao je Angel

Moje igralište

Prije tri dana na nogometnom igralištu u Češkom Selu, nedaleko od Petrinje, stradalo je 12-godišnje dijete. U jednom trenutku, dječak se uhvatio za gredu gola koja je pukla. Pao je na teren, a s njim i gol koji mu je zadao teške ozljede glave. Zbog težine ozljeda dijete je, nažalost, preminulo.

A dječja igrališta i parkovi omiljena su mjesta za zabavu. Pitanje je koliko su i sigurna? 'Bio gol fiksan ili pomičan, on se ne smije srušiti na korisnika, mora biti adekvatno fiksiran i za to postoje propisani načini kako se to rješava', rekao je Marinko Kramarić, Rospa inspektor za dječja igrališta.

Jer upravo igrališta mogu biti kobna za djecu. 'Prema našem iskustvu, a temeljeno na EU pravilima, naša igrališta ne bi se mogla svrstati u sigurna odnosno mogla bi biti puno sigurnija', rekao je Kramarić.

Sisak: Na dječaka (12) pao gol, preminuo u zagrebačkoj bolnici

U kakvom su stanju znaju oni koji ih koriste. 'Ja bi naprimjer dodala ograde, da imaju vrata koja se mogu zatvoriti, i visoko zatvaranje da klinci to ne mogu otvoriti', kaže Vlasta iz Zagreba.

Hrvatska je usvojila europske sigurnosne standarde u gradnji igrališta, ali kaže Marinko, slabo ih se pridržava. 'Problem je i što nemamo jedinstvenu statistiku koliko se ozljeda događa na igralištu, mi ne znamo ni koliko u Hrvatskoj ima igrališta, gdje su, koje starosti, koje opreme', dodaje Kramarić .

A rješenje je ponavljaju stručnjaci konačno donošenje zakona o sigurnosti na prostorima za igru. 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene