Obavijesti Video Pretražite Navigacija
OPREZ!

S povećanjem temperature treba pripaziti i pri kuhanju: Provjerili smo što nam tijekom ljeta preporučuju nutricionisti

Zagrebačka tržnica Dolac - 2
Zagrebačka tržnica Dolac - 2 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Zagrebačka tržnica Dolac - 1 Zagrebačka tržnica Dolac - 1 Foto: DNEVNIK.hr Zagrebačka tržnica Dolac - 2 Zagrebačka tržnica Dolac - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Zagrebačka tržnica Dolac - 3 Galerija 1/3 >>
Živa u termometru posljednjih dana nerijetko prelazi 30 stupnjeva, a visoke temperature iziskuju dodatan oprez i kada je hrana u pitanju. Donosimo kakav jelovnik tijekom vrućina preporučuju nutricionisti, ali i koje bi namirnice mogle predstavljati određen rizik.

Tijekom ljetnih mjeseci više pažnje valja posvetiti namirnicama koje konzumiramo. Svi bismo trebali pojačano pripaziti na pripremu i skladištenje namirnica poput jaja i mesa.

Pročitajte i ovo Hrana u vrtiću Vladimira Nazora Roditelji u šoku FOTO Što se događa u zagrebačkom vrtiću? Hrana je sirova i nejestiva, objekt se raspada, ravnateljice se svi boje: "Prostači po hodnicima, djeca se pred njom popišaju od straha" Mladi luk Sve skuplja Koliko će koštati ovogodišnja uskrsna košarica? "Kad preračunam u kune, to je puno. Ali tko voli, nek' izvoli"

"Kod odmrzavanja treba paziti da se ono što je sirovo ne cijedi po onome što je već gotovo. Ne pripremati na istoj dasci meso pa onda salatu, kod krema paziti da ste dobro toplinski obradili jaja", rekla je dr. sc. Andrea Humski s Hrvatskog veterinarskog instituta.

Na oprezu valja biti i kada se hrana podgrijava.

"Sve što ste skuhali bilo bi dobro odmah ohladiti i spremiti u hladnjak ako mislimo ponovno koristiti", rekla je Humski. Međutim, dodala je da postoje jela koje ne bismo trebali grijati.

"Ne bismo trebali podgrijavat niti rižu niti jela s krumpirom. Sva jela ako se i podgrijavaju trebala bi prekipjeti i morala bi postići temperaturu od 100 stupnjeva", rekla je.

No u ljetnim bi mjesecima ugljikohidrata poput riže i krumpira na jelovniku trebalo biti što manje, savjetuju nutricionisti.

"Bilo bi idealno jesti ribu i uz to povrće. Ne mora biti blitva i krumpir, može biti svježe narezana rajčica, celer, krastavci. Vrlo lagano, vrlo hranjivo, to je sve što nam treba", rekao je nutricionist Branimir Dolibašić.

"Preporučio bih izbjegavati pržene, pečene, pohane ili posebno roštilj ili grilano jer na ovoj temperaturi nije vrijeme za takvu hranu", dodao je.

Povećan oprez te mnogo voća i povrća recept su za siguran i zdrav ljetni jelovnik.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene