Obavijesti Video Pretražite Navigacija
BRIGA ZA SEBE I DRUGE

Provjerili smo kako se diljem Hrvatske poštuje nošenje maski i gdje je morala intervenirati policija

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stožer je proširio mjesta na kojima su od sada obvezne maske na licima. U svim poštama, bankama, mjestima uslužnih djelatnosti, poput frizera, pedikera, gdje god ljudi dolaze u bliski kontakt i stoje u redu. Prije je to bila preporuka, sada je to obveza. Provjerili smo kako se obveza danas poštovala diljem Hrvatske.

Provjerili smo obavljaju li kupci kupnju pod maskama u jednom od velikih supermarketa u Splitu. Iako nismo zatekli nikog bez maske - kupci o novom stilu kupovanja podijeljenih razmišljanja.

Pročitajte i ovo Ilustracija 24. ožujka Pogledajte koje su trgovine otvorene ovu nedjelju Ilustracija 17. ožujka Provjerili smo koje su trgovine otvorene ovu nedjelju

"Kao i svaka druga kupovina malo manje zraka, ali šta je tu je", kazao je Danijel iz Splita.

"Smeta mi, stvara mi čudni osjećaj, ne osjećam se ugodno, naročito kad su ovako visoke temperature", izjavila je Marina iz Splita. 

Zaštitna maska neizostavni je modni detalj na licima splitskih konobara i kuhara koji u ionako vrućim kuhinjama moraju nositi zaštitnu masku.

"Teško je, vruće je, nije isto raditi s maskom i bez nje, ali smo se sada već navikli, već radimo tako skoro dva mjeseca tako da su se navikli", napominje Domagoj, voditelj restorana. 

A bez maske se u zagrebački javni prijevoz ne može već 21 dan. Ponašanjem putnika je, Zvonimir Šostar, prvi čovjek zagrebačkog Nastavnog zavoda Andrija Štampar zadovoljan. 

"Mogu reći da praktički 100 posto se pridržavaju propisa i pravilnika koje je predložio Nacionalni stožer", kazao je Šostar. 

I u Slavoniji je apel Stožera naišao na plodno tlo.

"Čuvam sebe i druge. I kada su pustili sve prije izbora ja sam nosila i dalje masku", kazala je Slavica. "Kada smo u socijalnoj sredini treba se tako i ponašati", ističe Vesna iz Osijeka. Odgovornim ponašanjem Osječana zadovoljni su i u gradskom prometnom poduzeću.
ton: vesna žeravica, vozačica tramvaja

"Stvarno u toku smjene ako jedna osoba dođe bez maske mi ih upozorimo. Sad oni ili izvade iz džepa ili produže ravno", kaže Vesna Žeravica, vozačica tramvaja. 

Dobra slika danas i u vlaku koji prometuje između Dugog Sela i Savskog Marofa. Zašto na put više ne kreću bez maske - putnici kratko i jasno.

"Ja radi svoje sigurnosti, prvenstveno jer ne znam tko je kakav, nikom ne piše kakav je", ističe Nela iz Zagreba.

"Poštujemo propise i bolje nositi, malo se strpiti i da bude sve kako treba", naglašava Dragutin. 

No statistike HŽ-a kažu kako ipak ima onih koji kreću na put bez maski pa je u pomoć trebala priskočiti i policija.

"U posljednja tri tjedna imali smo devet intervencija policije zbog nenošenja zaštitne maske. Naši putnici zaista se drže pravila i poštuju ih", kazala je glasnogovornica HŽ Putnički prijevoz Mihaela Tomurad Sušac.

A u inspekciju su danas krenuli i inspektori Civilne zaštite - koji su diljem Hrvatske češljali sva javna prijevozna sredstva u potrazi za onima koji su odlučili prekršiti ovu obveznu mjeru.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene