Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dobila što je tražila

Jandrokovićevoj kćeri usred štrajka riješen predmet na sudu: "U jednom ugovoru o kreditu se pojavljuje..." Oglasio se i predsjednik Sabora

Sedam tjedana traje najduži štrajk u hrvatskoj povijesti, onaj u pravosuđu. Većina građana čeka na rješavanje postupaka koji su u tijeku, no Klara Jandroković, kći predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića, nije jedna od njih.

Klara Jandroković uspjela je u ponedjeljak ostvariti upis založnog prava na nekretnini, navodno preko predsjednice Općinskog građanskog suda u Zagrebu Petre Kušević Fraculj.

N1 je dobio tu informaciju i provjerio njezinu istinitost na sudu.

"Uvidom u riješene predmete od 17. srpnja 2023. utvrđeno je da je taj dan riješeno 13 predmeta, a riječ je o upisima založnog prava. Uvidom u zbirke isprava na temelju kojih su ti upisi dopušteni, utvrđeno je da se u jednom ugovoru o kreditu kao korisnik kredita pojavljuje osoba K. J. koju navodite", odgovorio je glasnogovornik suda Ivan Borković.

No u svojem odgovoru dodaje kako je netočna tvrdnja kako je upis založnog prava obavljen preko predsjednice jer se Jandrokovićeva kći nije obratila ni predsjednici osobno ni Uredu predsjednika suda, niti predsjednica nju poznaje.

Pročitajte i ovo Ilustracija Ignorirao upozorenje Novi skandal na Svetom Duhu: Kirurg ženi u trbuhu nakon poroda ostavio gazu

Podsjeća da se tijekom štrajka postupa po zahtjevima u hitnim zemljišnoknjižnim predmetima, pri čemu rješavatelj samostalno procjenjuje radi li se o hitnom predmetu.

"Naime, kako je upis založnog prava u pravilu pretpostavka za ispunjenje ugovora o kreditu, tako se upisi založnog prava provode kao hitni postupci za vrijeme trajanja štrajka", dodaje se u odgovoru Općinskog građanskog suda u Zagrebu. Zahtjev Klare Jandroković očito je jedan od njih.

Oglasio se Gordan Jandroković

Nakon objave članka o tome se oglasio i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković. Navodi da nije utjecao na rješavanje predmeta.

"Gordan Jandroković nema nikakve veze s navedenim predmetom niti je na bilo koji način utjecao na njegovo rješavanje", priopćeno je kratko iz Ureda predsjednika Sabora.

Nisu dobili poziv za pregovore

Predsjednica Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika (SDLSN) Iva Šušković rekla je u utorak da zaposlenici u štrajku još nisu dobili poziv od resornog ministarstva na novi krug razgovora o njihovim zahtjevima za povećanje plaća.

Pravosudni službenici i namještenici tjednima su u štrajku. Prema odluci ministra pravosuđa i uprave Ivana Malenice, od ovog se tjedna službenicima i namještenicima neće plaćati vrijeme provedeno u štrajku.

Pročitajte i ovo KBC Zagreb Problem traje četiri dana Glavna zgrada i operacijski blok u problemima: Najveća bolnica u državi ostala bez klime

Nakon što su iz sindikata poručili da nastavljaju obavljati samo nužne poslove na sudovima, na sastanku s predsjednikom Vrhovnog suda Radovanom Dobronićem definirano je što sve ulazi u tu kategoriju - poslovi na slučajevima koji dovode u pitanje život, zdravlje i sigurnost kućanstva.

Dakle - istrage, privođenje, obiteljsko nasilje, maloljetnici, odluke o izdvajanju djeteta iz kućanstva.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene