Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Moguća zatvorska kazna

Skidanje hrvatske zastave kod Knina izazvalo ogorčenje: Počinitelji su pronađeni, a Grad će poduzeti dodatne mjere

Aktualno Galerija Skinuta zastava kod Knina - 1 Skinuta zastava kod Knina - 1 Foto: DNEVNIK.hr Skinuta zastava kod Knina - 2 Skinuta zastava kod Knina - 2 Foto: DNEVNIK.hr Skinuta zastava kod Knina - 3 Skinuta zastava kod Knina - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Sofija Preljvukić, reporterka Nove TV Galerija 1/4 >>
Kaznenu prijavu za povredu ugleda Republike Hrvatske dobila su trojica muškaraca koji su nedaleko od Knina skidali hrvatsku zastavu i pokazivali tri prsta. Nacionalistički ispad zabilježili su i objavili na društvenim mrežama, prepoznali su ih i prijavili građani. Čeka ih konkretna kazna.

Niz branitelja s područja Knina oštro je osudio čin skidanja hrvatske zastave kod Knina i smatraju da bi se Hrvatski sabor trebao ozbiljnije baviti ovom temom nego do sad.

Policija je počinitelje brzo pronašla, građani su ogorčeni, a gradonačelnik Knina Marijo Ćaćić najavio je dodatne mjere opreza: ''Stavili smo i rasvjetu tamo, sad ćemo staviti i mehanizam koji će prevenirati da itko dira zastavu na tom mjestu.''

Poipredsjednica Vlade iz redova SDSS-a Anja Šimpraga skidanje hrvatske zastave osuđuje: ''Žao nam je kad se ovo dogodi, radimo na politici pomirbe. Poremeti odnose, ali ne smijemo dozvoliti da nas to zaokupira, moramo ići naprijed.''

Detalje pogledajte u prilogu reporterke Dnevnika Nove TV Anje Perković, a s braniteljima je razgovarala i za Dnevnik Nove tv se javila reporterka Sofija Preljvukić.

Skinuta zastava kod Knina - 3 Sofija Preljvukić, reporterka Nove TV Foto: DNEVNIK.hr

"Razgovarala sam s braniteljem koji je osobno bio prvi put kad je stijeg bio podizan i on kaže da ovo nije prvi put da se skida zastava na ovakav način i da su i ranije bili počinitelji srpske nacionalnosti. Isto tako kaže da je u samoj blizini tog stijega spomenik svim palim hrvatskim braniteljima i da na taj način počinitelji vrijeđaju sve pale hrvatske branitelje. Upravo zbog toga očekuju da i sankcije budu oštrije osobito zato što i novi zakon to omogućava. Činjenica je da su počinitelji u ovom trenutku kod pritvorskog nadzornika u Šibeniku i bit će proslijeđeni u odvjetništvo", izvijestila je Preljvukić.

Pročitajte i ovo Ilustracija dobili kaznene prijave VIDEO U okolici Knina skinuli hrvatsku zastavu pokazujući tri prsta: "Ajmo, skidanje, skidanje!"

"Očekuje se da bi novčana kazna mogla biti oko 4000 eura, a spominje se i zatvorska kazna do godinu dana. Istina ovo su jako mladi počinitelji, dvadesetak godina, a treća osoba je starija, međutim ljudi vjeruju kako ovo ne bi trebalo lagano odbaciti kao vandalski čin iako ovo zasigurno jest, nego ipak razmisliti o tome jer se ponavlja više puta. Ističemo, braniteljska populacija ovo osuđuje, ali mahom danas nisu bili spremni doći pred kamere. Nekako su svi to izbjegli ispričavajući se svojim obavezama", dodala je.

Pročitajte i ovo Šesti prosvjed Srbija protiv nasilja - 4 Za zdraviji sustav Održan šesti prosvjed protiv nasilja, uz povike "Vučiću, odlazi": "Srbija treba biti zemlja ljubavi, a ne zemlja straha"

"Ono što je sigurno jest da je hrvatski stijeg na vrhu Kninske tvrđave i ovdje na trgu pa čak i na tom brdu nedaleko odavde. I dalje se vije hrvatska zastava kao i u mnogim kućama koje smo vidjeli na putu od Splita ovdje do Knina. Ovakvo nešto sigurno ugrožava suživot Srba i Hrvata što je ovdje u Kninu uvijek bolna tema. Vjeruju da bi to jednostavno trebalo odbaciti, zaboraviti i da se jednostavno ne ponavlja", zaključila je reporterka.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene