Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvijestila Europska komisija

"Jedna Švicarska je daleko iza nas": Stručnjakinja o kakvoći vode za kupanje, ali i planktonskim puževima koji izazivaju peckanje

Aktualno Galerija Kristina Pikelj, PMF - 2 Kristina Pikelj, PMF - 2 Foto: DNEVNIK.hr Čistoća mora, ilustracija Čistoća mora, ilustracija Foto: DNEVNIK.hr Kristina Pikelj, PMF - 1 Kristina Pikelj, PMF - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Valentina Baus, reporterka Dnevnika Nove TV Galerija 1/4 >>
Kvaliteta mora, ali i rijeka i jezera - u Hrvatskoj je među najvišima u Europi, izvijestila je to i Europska komisija. Reporterka Dnevnika Nove TV Valentina Baus donosi detalje.

Nakon što je Europska komisija izvijestila da je u Hrvatskoj kvaliteta vode među najvišima u Europi, reproterka Dnevnika Nove TV Valentina Baus objasnila je da od 936 kupališta koliko ih je bilo u analizi, samo je jedno bilo loše kvalitete. Više od 95 posto kupališta vrednovano je ocjenom izvrstan.

Reporterka Baus je razgovarala s izvanrednom profesoricom na PMF-u koja se bavi istraživanjem mora i plaža, Kristinom Pikelj.

"Hrvatska je već godinama u samom vrhu EU po kvaliteti vode za kupanje. Trenutno smo na četvrtom mjestu po rezultatima iz 2022. godine - nakon Cipra, Grčke i Austrije", rekla je profesorica.

Austrija se nalazi na popisu iako nema more - što govori koliko se brinu o kopnenim vodama. 

"Jedna Švicarska od koje bi čovjek očekivao da ima visoku kvalitetu vode je daleko iza nas. Zaista se možemo dičiti kvalitetom kakvoće vode za kupanje, što na moru, što na kopnu", dodala je.

Pročitajte i ovo Potres s epicentrom u Sloveniji Opet se tresemo Jak potres u Sloveniji, tresao i riječko područje! Oglasilo se Ravnateljstvo Civilne zaštite

Profesorica Pikelj objasnila je i što utječe na kvalitetu vode. Riječ je o koncentraciji crijevnih enterokoka i Escherichije coli.

"To je sada glavni temelj za definiranje i prema koncentraciji tih bakterija voda se dijeli na izvrsnu, dobru, zadovoljavajuću i nezadovoljavajuću", nastavila je.

Kvaliteta vode može pasti prilikom unosa industrijskih, kanalizacijskih voda, primjerice u Dubrovačko-neretvanskoj županiji i na području Istre.

"Moram istaknuti Zadarsku županiju i Ličko-senjsku županiju koje na svim svojim lokalitetima koji se analiziraju imaju izvrsnu kakvoću vode", ispričala je Pikelj.

Pročitajte i ovo Lama Jacques Sevoba u majci s likom Vladimira Putina Kaže da je njegova duša VIDEO Diplomat iz Gvineje nosio majicu s likom Vladimira Putina: "Imam ju već tri godine jer ga jako volim"

Kakvoća kopnenih voda može pasti na mjestima drenaže voda s farmi, na poljoprivrednim područjima, nakon poplava.

Profesorica je objasnila da će planktonski puževi, na koje se žale kupači u Sloveniji zbog peckanja, sigurno stići i na našu obalu.

"Još imamo dobar dio turističke sezone ispred nas. Ja sam osobno imala susret s njima, veličine su par milimetara, a njihove kućice su u obliku iglice. 

Kad plivate kroz plankton, odnosno na površini mora, imate osjećaj kao da vas pikaju. Nisu opasne niti će čovjeku učiniti ništa nažao. Meni se ništa nije dogodilo 2019. godine kada je naša obala bila puna puževa", rekla je za kraj Pikelj.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene