Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U zadnji čas

HGSS-ovci spasili trojicu Sinjana od 'bijele smrti'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pripadnici Gorske službe spašavanja spasila su trojicu Sinjana iz mećave.

Za trojicu izletnika iz Otoka kraj Sinja, 29-godišnjeg M.E., 21-godišnjeg I.P. i 35-godišnjeg V.B., izlet do vikendice na planini Kamešnici mogao je završiti kobno. Iako su tim putem po njihovim riječima prošli stotinu puta, uvjerili su se da i takav, čak vrlo dobro poznati teren, zbog nenadane snježne mećave i olujnog vjetra može pokazati potpuno drugačije lice. Automobilom su se jučer po još uvijek dobrom vremenu, dovezli do područja Divljakinje, te su se unatoč snijegu, koji je u međuvremenu počeo padati, uputili prema 4 kilometra udaljenoj planinskoj kućici.

Pročitajte i ovo Spasioci stigli do radnika zarobljenih u tunelu Borba s vremenom VIDEO Spasioci se probili do indijskih radnika zarobljenih u tunelu, uskoro bi trebali biti na sigurnom Slika nije dostupna Šesta najgora oluja VIDEO: Central Park 'zatrpalo' 50 cm snijega

No ni nakon 4 sata hoda i probijanja kroz duboki snijeg, zbog sve jače mećave nisu mogli pronaći kućicu, koja im je trebala pružiti zaklon i spas. Naprotiv, potpuno su izgubili orijentaciju, pa su se nakon toga pokušali vratiti nazad do automobila. Dolaskom večeri, hladnoća, mećava i sve jači vjetar te duboki nanosi snijega, uskratili postali su nepremostiva zapreka. Nešto prije 18 sati mobitelom su nazvali Centar 112 i zatražili pomoć Gorske službe spašavanja.

Spašavanje termo kamerom i uz pomoć 3 psa

Kako lociranje ugroženih na tako širokom prostoru, po mećavi i noću, ni malo nije jednostavno i zna potrajati i danima, organizirana je brza akcija i angažirani su svi raspoloživi HGSS resursi, izvijestio je HGSS na svojim internetskim stranicama. Utrkujući se s vremenom, iz Splita su se uputili gorski spašavatelji sa termo kamerom i 3 psa, a zatražena je pomoć kolega iz HGSS Gospić i HGSS Zadar zbog specijalnih kotornih saonica za kretanje po snijegu, sa kojima oni raspolažu.

Čitavo vrijeme mobitelom je održavana veza sa izgubljenom trojkom, kojima je savjetovano da se ne kreću i lutaju, nego zaklone i pričekaju pomoć koja dolazi. Srećom akcija nije potrajala dugo u noć, a nakon što su ugledali svjetla spasitelja, troje izletnika im je krenula u susret. U 21,30 sati, spasioci i trojica Sinjana zajedno su se uputili u podnožje Kamešnice te je akcija spašavanja okončana. Čitava avantura trojice prijatelja prošla je bez ozljeda ili drugih zdravstvenih posljedica.

'Centar 112 nije puka priča'

U akciji je sudjelovalo 20 pripadnika HGSS Split, 6 pripadnika HGSS Zadar i jedna pripadnica iz HGSS Šibenik, te djelatnici Županijskih cesta i Centra 112 preko kojih je došla dojava i komunikacija. 'Zanimljivo je da je jedan od spašenih sudionika ovog opasnog izleta zaključio da su ga izvješća u medijima o jučerašnjoj proslavi Jedinstvenog europskog broja 112, uputila na to kome se treba obratiti za pomoć, te je izrazio veliko zadovoljstvo jer se na svojoj koži uvjerio da to nije puka priča, nego da to zaista funkcionira', ističu u HGSS-u.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene