Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Nije moguće glasovati dva puta'

HDZ: Istup SDP-a o izbornom inženjeringom su laži i obmane

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vodstva splitsko-dalmatinskoga i splitskoga gradskog HDZ-a danas su odbacila optužbe SDP-ovih saborskih zastupnika Ranka Ostojića i Arsena Bauka da se HDZ bavi izbornim inženjeringom jer u pograničnim hrvatskim područjima s BiH 'fiktivne' žitelje koji tu ne žive, a hrvatski su državljani, nastoji pretvoriti u birače.

Predsjednik županijskoga splitsko-dalmatinskog HDZ-a Kruno Peronja ocijenio je takav istup SDP-ovih dužnosnika 'lažima i obmanom'.

'Nema nikakvog inženjeringa ni političke manipulacije jer hrvatski državljani koji imaju prebivalište u Hrvatskoj imaju pravo birati i biti birani, oni to rade na zakonit način', istaknuo je Peronja. Ustvrdio je kako je popis birača u skladu sa zakonom i propisima te da se provodi 'po cijeloj Republici Hrvatskoj i nije u svezi s izbornim zakonom ni s izbornom kampanjom'.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna U 22 sata Danas zadnji dan popisa stanovništva Slika nije dostupna Završava popis stanovništva Jeste li se popisali? Imate vremena do četvrtka



'Takve njihove manipulacije i obmane su uznemirujuće za sve građane', ocijenio je Peronja. HDZ-ov saborski zastupnik Živko Nenadić rekao je kako nema razloga za biračku manipulaciju jer 'birač u Hrvatskoj, BiH ili Njemačkoj s hrvatskim državljanstvom ima pravo glasovati i glasovat će na izborima u Hrvatskoj'.

Dodao je kako 'nije moguće glasovati dva puta jer je jedan jedinstveni popis birača za parlamentarne izbore u Hrvatskoj'. 'Po ovom istom izbornom zakonu SDP je 2000. dobio, a HDZ izgubio izbore, te je nejasno zašto SDP za vrijeme trogodišnje vladavine nije sredio birački popis ako mu ne valja i ako ga smatra nelegitimnim, a ne da sada govori o sređivanju tog popisa', rekao je Nenadić.

>> SDP: Zavod za statistiku se uključio u prljavi izborni inženjering

Ako u svezi s biračkim popisom 'negdje i ima anomalija, slažemo se da to treba urediti, ali to sigurno nije od ključnog utjecaja za izbore', dodao je te zaključio da 'oni traže alibi za rezultat izbora jer im neće biti povoljan'.

Predsjednik splitskoga SDP-a Dujomir Marasović izjavio je da je Zorana Milanovića, SDP i tzv. kukuriku koaliciju zahvatila panika zbog rezultata lokalnih izbora na Korčuli, gdje je, po njegovu mišljenju, biračko tijelo sklono SDP-u i strankama ljevice, a SDP je ondje na vlasti gotovo stalno od 1990.

'Na lokalnim izborima za Gradsko vijeće Korčule, gdje je oko 7000 glasača, cjelokupna 'kukuriku koalicija' dobila je 36 posto glasova, a to nije dovoljno za dobiti izbore na državnoj razini', procijenio je Marasović. 'Pijetlići i pijetli iz 'kukuriku koalicije', rezultati izbora na Korčuli pokazuju da vam je očerupano perje i da vas je uhvatila panika', rekao je Marasović, dodajući kako su rezultati lokalnih izbora na Korčuli 'najbolja anketa'.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene