Obavijesti Video Pretražite Navigacija
HGSS priskočio u pomoć

FOTO Dramatična akcija spašavanja iz snijegom zametenih sela

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na područje karlovačke županije palo je 16 centimetara novog snijega, a županijski HGSS ima pune ruke posla spašavajući lokalno stanovništvo koje je zbog snježnih nanosa odsječeno od ostatka zemlje.

Već četiri dana pripadnici HGSS-a asistiraju službama hitne pomoći i socijalne skrbi u probijanju do zabačenih sela u karlovačkoj županiji te zbrinjavanju ljudi koji se ostali odsječeni od većih mjesta.

Pročitajte i ovo HGSS obučava kineske spasioce - 3 Važna razmjena HGSS obučava kineske spasioce: 'Mogli su birati otići bilo gdje u svijetu, a odabrali su nas'' Spasili psa s litice - 7 zapeo u jami FOTO Umislio da je divokoza? HGSS-ovci spašavali psa s litice u starom rudniku

>> Danas novi centimetri snijega, sutra hladno, u nedjelju zatopljenje

Pročelnik HGSS-a Vinko Prizmić rekao nam je kako se  trenutno ekipe HGSS-a na skijama probijaju na 5-6 lokaliteta, zajedno s patronažnim medicinskim ekipama, kako bi se dostavili lijekovi i pružila pomoć ljudima, koji ne mogu sami do lijekova.

Osim toga, HGSS-ovci asistiraju u donošenju hrane i drugih potrepština, tako da se tenutno probijaju do ukupno 15 lokaliteta u karlovačkoj županiji, ponajviše u okolnim područjima oko Ogulina i Slunja.

U proteklih 24 sata, Centar 112 karlovačke županije zaprimio je 620 poziva, polovica od kojih je vezana za probleme sa snijegom, rekao je za Dnevnik.hr, Martin Barić, voditelj Županijskog centra 112 Karlovac.

Barić ističe kako je među pozivima bilo i dojava o padanju drveća na ceste, što je dodatno otežalo prometovanje županijskim cestama. Isto tako, snijeg je uzrokovao i probleme s opskrbom električne energije na nekoliko mjesta, a to je onda prouzročilo i nestašicu vode u pojedinim selima, zbog nedostatka opskrbe strujom pompama koje distribuiraju vodu, dodao je Barić.

Prekidi struje u čitavoj županiji

U tijeku je više desetaka raznih intervencija, od popravaka električnih vodova, pomaganja ljudima u nedostupnim naseljima do uklanjanja stabala s prometnica, doznaje se u karlovačkom Centru 112.

U Elektri Karlovac kažu da su od noćas na terenu službe svih dislociranih pogona, jer su povremeni ili višesatni prekidi napona na cijelom području Karlovačke županije. Primjerice, bez struje su Oštarije, Pribanjci, Zvečaj, Tonkovići, a najveći je kvar u Ozlju.

Ravnateljica Centra za rehabilitaciju Ozalj, Dijana Galović Borović apelira na Elektru Karlovac da prioritet u otklanjanju mnogobrojnih kvarova bude na području Ozlja, jer zbog prekida struje korisnici doma nemaju ni grijanje, ni toplu vodu, a za kuhanje hrane snašli su se u svom dislociranom objektu u Zorkovcu.

Također zbog nestanka struje, u prekidu je i vodoopskrba u Vukmaniću i Knez Gorici.

Na području Slunja najveći problem je nedostupnost mnogobrojnih zaselaka. Unatoč snijegu, po riječima ravnateljice slunjskog Crvenog križa Mirjane Puškarić od nedjelje do danas, uspjeli su doći do gotovo svih 130 korisnika i dostaviti im hranu i lijekove, a uz pomoć Hrvatske gorske službe spašavanja danas prvi put pokušavaju doći do područja Primišlja, Tržića, Donje Visočke i Poloja, gdje je nekoliko korisnika potpuno odsječeno.

Puškarić dodaje kako su djelatnici Crvenog križa, koji redovito dostavljaju hranu tim ljudima, do nekih se morali probiti čisteći snijeg i nekoliko stotina metara, a do nekih su iskopali prave tunele u snijegu.

Po riječima zapovjednika JVP Karlovac Roberta Hranilovića od jutros je bilo nekoliko desetaka različitih intervencija, uglavnom uklanjanja granja i drveća koji su pali na prometnice ili u parkovima zbog težine mokrog snijega.

Dramatično u okolici Slunja

Na slunjskom području jučer su zbrinute starije žene iz snijegom zametenih zaseoka, izvijestio je HGSS.

Jučer oko 17:30 sati dovršena je još jedna u nizu akcija zbrinjavanja starijih i nemoćnih osoba koje su na nekoliko područja u Hrvatskoj uslijed velikih snježnih oborina ostale odsječene od civilizacije.

Tijekom jučerašnjeg jutra poziv u pomoć HGSS stanicama Karlovac i Ogulin poslali su Crveni križ i Županijski centar 112. 'U pitanju su bili životi tri starije ženske osobe koje inače žive same u selima u okolici Slunja, o kojima skrbe djelatnici i volonteri Crvenog križa, koji uslijed snijegom zametenih prometnica nisu mogli doći do nesretnih žena, niti s njima stupiti u kontakt', stoji u priopćenju HGSS-a.

Osmero spasitelja HGSS-a su se uz pomoć motornih sanjki uspjeli probiti do starica, a jednu su morali transportirati na sigurno, dok su ostale zbrinuli i stvorili im normalnije uvjete za život.

HGSS nastavlja brojne aktivnosti na području Karlovačke županije, koja je prekrivena velikim količinama snijega. Članovi HGSS-a i dalje su u pripravnosti pošto se očekuju nove količine snijega a time i nove akcije. (B.V./Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene