Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pravi lijek za pravog pacijenta u pravo vrijeme

Šef Rochea pojasnio što to znači "personalizirani lijek" i zašto je njegova tvrtka odabrala baš Hrvatsku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska bi prije sljedećeg ljeta trebala dobiti Zavod za personaliziranu medicinu. Farmaceutski gigant Roche uložit će milijune u ovu priču. Što će to značiti za hrvatske pacijente oboljele od raka, ali i zašto je baš odabrana Hrvatska predsjednik Uprave Rocha rekao je reporterki Dnevnika Nove TV Sanji Vištici.

U četvrtak je u Banskim dvorima potpisan Memorandum o suradnji između Vlade RH i društva Roche d.o.o. na pripremi i provedbi projekta personalizirane medicine u onkologiji s ciljem poboljšanja ishoda.

"To je jedna velika stvar jer će Hrvatska potencijalno postati treći laboratorij u Europi gdje će se raditi dijagnostika personalne medicine, što znači da ljudi s istom vrstom tumora ne reagiraju na lijek jednako. Stoga će se s ovim testovima ciljano davati lijek prema onome što će se genetski očitati u bolesti ili u genomu pacijenta", poručio je ministar zdravstva Milan Kujundžić.

Zašto je za to odabrana baš Hrvatska, za Dnevnik Nove TV objasnio je predsjednik uprave Rocha Christoph Franz.

Zašto je Roch Global odlučio investirati u Hrvatsku?

Lokalni tim Rochea u Hrtvatskoj, plus sudionici zdravstvenog sustava zajedno s Vladom pokazali su veliku volju za suradnju i zato smo investirali ovdje, u Hrvatsku.

Možete li nam na jednostavan način objasnisniti što točno znači 'perosnalizirani lijek'?

Prije smo imali u osnovi jedan lijek i svaki pacijent s rakom bi dobio isti lijek. Rak, zapravo, nije samo jedna bolest. Ima jako puno različitih tipova raka. Danas, na svu sreću, imamo vrlo ciljane lijekove. Personalizirana medicina znači naći pravi lijek za pravog pacijenta u pravo vrijeme.

Koliko je to uspješno?

To je koncept koji može poboljšati rezultat u liječenju raka. Mi moramo odraditi sofisticiranu dijagnostiku odmah na početku kako bi identificirali koji tip tumora pacijent ima. Nakon toga, možemo razviti vrlo indiviudaliziranu terapiju koja odgovara pacijentu i koja se bori protiv tog određenog tipa tumora.

Je li liječenje namijenjeno samo težim pacijentima ili svima?

Kada, primjerice, govorimo o pacijentima s metastazama, liječenje će biti dostupno svim pacijentima ovdje u Hrvatskoj što je jedinstveno.

Pročitajte i ovo Blaženka Divjak (Foto: Dnevnik.hr) - 1 prate li fakulteti tržište rada U Hrvatskoj nedostaje logopeda, informatičara i medicinara, a od jeseni se upisuje tisuće studenata ekonomije više

Pročitajte i ovo Veliki problem je nedostatak liječnika (Foto: Dnevnik.hr) Tko će nas liječiti? Stariji u mirovinu, a mladi bježe iz zemlje: "Ne mogu naći liječnika. Plaćam koliko god on traži, ali ga nema"

Što će hrvatski liječnici i znanstvenici dobiti iz ove suradnje? Hoće li imati priliku surađivati s vašim znanstvenicima i koristiti vašu tehnologiju?

Apsolutno! Mi ćemo zajedno pokušati ne samo ostvariti uspješnije liječenje, nego i napraviti bazu podataka o pacijentima. Primjerice, o genskim profilima njihovih tumora, o njihovim terapijama i rezultatima liječenja. Liječnici će se onda moći konzultirati s nama na bazi tih podataka kako bi poboljšali buduće procese.

Roche je pionir personaliziranih lijekova, kako očekujete da će liječenje raka izgledati u budućnosti?

Vjerojatno bi koncept u budućnosti trebao biti sličan onome koji sada pokušavamo implementirati u Hrvatskoj. To bi, nadamo se, trebalo povećati mogućnost izliječenja pacijenta, produžiti njegov život i poboljšati im kvalitetu života.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Aktualno Božo Petrov o još jednoj krizi iz koje se izvukla Plenkovićeva Vlada: ''Ovo je zadnji ples nekih političara koji nakon ovoga mogu na zavod za zapošljavanje'' Božo Petrov (Foto: Dnevnik.hr) Božo Petrov (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Božo Petrov i Mislav Bago (Foto: Dnevnik.hr) Božo Petrov i Mislav Bago (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Kandidati za pozicije ministara pred Saborom (Foto: Dnevnik.hr) Hrvatska Božo Petrov o još jednoj krizi iz koje se izvukla Plenkovićeva Vlada: ''Ovo je zadnji ples nekih političara koji nakon ovoga mogu na zavod za zapošljavanje'' 1/3 >>
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene