Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Krav Maga

Evo kako se obraniti od dvostruko većeg napadača

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kako se obraniti od dvostruko većeg napadača, svladati otmičara ili razbojnika? Ekipa Dnevnika Nove TV bila je na prezentaciji Krav Mage.

Oružana pljačka ili fizički napad, za obranu u bilo kojoj situaciji koristi se Krav Maga, tehnika samoobrane kojom se koriste izraelske specijalne postrojbe.

Pročitajte i ovo Emmanuel Macron, Ursula von der Leyen pozivi na deeskalaciju Svijet u strahu od novog sukoba zbog napada na Iran: "Apsolutno je nužno da regija ostane stabilna" Izraelske rakete pogodile lokaciju u Iranu Iz minute u minutu Šef NATO-a oglasio se o ratu na Bliskom istoku; Iranski ministar: "Izraelski dronovi nisu prouzročili štetu..."

'To je sustav bliske borbe koji nas uči prvenstveno kako uočiti, izbjeći pa tek onda razriješiti bilo koju vrstu napada, odnosno nasilja', pojasnio je instruktor Marijan Škiljić.

Tehnika izraelskih specijalnih postrojbi daje priliku slabijima da se obrane od jačeg protivnika 'udarom' u ključne točke na tijelu napadača. Neke od njih su oči, grkljan, genitalije... Mogu dati šansu da se odbije napad, odnosno preživi određenu situaciju.

'Pokušavamo postići da se osoba u tom trenutku ne smrzne, nego da reagira', kazao je instruktor.

Irena Hranjec trenira godinu i pol. Osim udaraca naučila je biti oprezna i paziti na sebe.

'Kad se vraćam kući iz izlaska drugačije se ponašam. Ne idem sama u mračne ulice, a kutove zgrada zaobilazim u većem krugu gdje imam širi vidokrug', kaže Irena.

Pridružio joj se i otac Tihomir.

'Vi ne morate razmišljati o tome što radite već ćete to napraviti. Da vas netko usred noći probudi i uhvati za vrat vi ćete se obraniti od gušenja ili bilo čega', kaže Tihomir.

Dajte razbojnicima što žele i izbjegnite nasilje - prvo je pravilo samoobrane. Drugo, ako se morate braniti ne birajte sredstva. A u svakoj tehnici vrijedi i zlatno pravilo - jednostavno bježite koliko vas noge nose.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene