Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Večeras u Provjerenom

Dodir potpuno zamijenio sluh i vid

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Devedeset i pet posto svih informacija dobivamo putem sluha i vida. Zamislite kako je živjeti u potpunom mraku i tišini. Večeras upoznajte Sanju, Krisitijana i Ivana, umjetnike koji nikada nisu vidjeli u cjelosti rad svojih ruku.

Sanja je kiparica. Potpuno je slijepa i gluha i komunicira isključivo dodirom. Sporazumijevanje je moguće samo pisanjem po dlanu. Nagluha je od rođenja. Već sa 14 godina, bila je potpuno i gluha i slijepa. Unatoč tome, završila je Primjenjenu akademiju, po posebnom programu. U središtu Zagreba, svaki dan satima izrađuje skulpture.

Pročitajte i ovo Provjereno: Iskaznica za osobe s invaliditetom - 3 Donosi Provjereno Na adresu stigla iskaznica za dijete koja je šokirala roditelje: "Mene je toliko zgrozilo. S kojim pravom?" Centar zatajio bolest posvojene djece - 9 donosi Provjereno Centar je majkama posvojenih dječaka prešutio stravičnu istinu, a onda ih dodatno šokirao: "Nisam vjerovala svojim ušima"

52- godišnji Ivan je gluh i ima Usherov sindrom, tunelski vid. Slično kao i 28-godišnji Kristijan. Zamislite da cijeli život gledate kroz tanku cijev, a ono što vidite je mutno i nejasno. To je način na kojeg Ivan i Kristijan vide svijet oko sebe. Bez obzira na to, obojica su samouki slikari. Iza njih je već nekoliko izložbi i stotine umjetničkih djela.
Njihov život bio bi nezamisliv bez pomoći drugih. Kretanje po gradu ili odlazak u trgovinu, za njih je nemoguća misija.

Što zbog svojevrsne izolacije, što zbog nemogućnosti komunikacije s vanjskim svijetom, ovi ljudi razvili su osobite vještine. Svi odreda impresioniraju svojim djelima. Osjet dodira koji čini samo 2 posto u primanju informacija, njima je u potpunosti zamjenio i oči i uši!

Kako prebroditi hendikep, preživjeti i k tome se umjetnički izražavati u potpunoj tišini i mraku, pogledaje u Provjerenom, večeras u 20.55 na Novoj TV.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene