Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Putovao automobilom

OSJETLJIVA SITUACIJA Kapetan Dragan bit će sam, daleko od ostalih zatvorenika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon što je Dragan Vasiljković devet godina izbjegavao izručenje iz Australije, on je napokon u Hrvatskoj. Za ratni zločin sudit će mu se u Splitu.

17:06 - Vasiljković se još nije sreo ni sa svojim odvjetnikom kojeg je dobio po službenoj dužnosti.

'Tijekom sutrašnjeg dana kroz jutro bit će obavljeno prvo ispitivanje okrivljenog pred Županijskim državnim odvjetnikom, tada ću prvi puta vidjeti i upznati gospodina Vasiljkovića, te onda saznati što on zapravo namjerava, hoće li uzimati eventualno branitelja po vlastitom izboru ili za sada zadržati mene, to ćemo vidjeti', rekao je odvjetnik Darko Stanić.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Dan prije izručenja Pismo kapetana Dragana: 'Shvatio sam da imam posla sa zločincima i 'Besnom Vesnom'' Slika nije dostupna Na putu za Split NAKON DEVET GODINA Dragan Vasiljković u rukama hrvatske policije!

15:13 - Dragan Vasiljković, poznatiji kao kapetan Dragan, kojeg Hrvatska tereti za ratni zločin, stigao je u četvrtak iza 15 sati u splitski zatvor na Bilicama, a u roku od sljedećih 16 sati trebao bi biti ispitan na Odjelu za ratne zločine Županijskog državnog odvjetništva.

Do zatvora su ga u organizaciji Ministarstva pravosuđa i pod posebnim mjerama opreza doveli policajci u kombiju i sada ga čeka standardni zatvorski protokol kojeg prolaze svi zatvorenici. Prvo će mu biti izmjerena težina i visina. Zatvorski liječnik će obaviti pregled, utvrditi pije li lijekove i koje, a na kraju slijedi predaja njegovih stvari s kojima je ušao u zatvor.

Zbog osjetljivosti situacije Vasiljković će, kako se doznaje, biti smješten u posebno zatvorsko krilo i u ćeliji će biti sam daleko od ostalih zatvorenika koje neće susretati.

U petak ujutro će kombijem biti prebačen na splitsko Županijsko državno odvjetništvo gdje će ga ispitati uz prisutnost državnog odvjetništva iz Šibenika i njegovog branitelja po službenoj dužnosti, splitskog odvjetnika Darka Stanića. Vasiljković tada može izjaviti kako ne želi da ga brani odabrani odvjetnik, a sudu preostaje da u vrlo kratkom vremenu nađu zamjenskog branitelja.

 

12.13 - Unatoč najavama da će prema Splitu krenuti avionom, kapetan Dragan u štićenoj je koloni automobilom prepraćen prema Splitu. Pleso su osiguravali pripadnici ATJ Lučko.

Jedan od putnika koji je tijekom leta iz Frankfurta za Zagreb sjedio blizu Dragana Vasiljkovića kazao je novinarima kako je u avionu imao pratnju četvoro policajaca, no da nije imao lisice.

'Djelovao je poput oronulog starca. Imao je kapu, valjda da ga ne prepoznaju, i bio je miran', opisao je putnik za Dnevnik Nove TV.

12.07 - Splitski odvjetnik Darko Stanić, koji Vasiljkovića brani po službenoj dužnosti, očekuje da će optužnica protiv Vasiljkovića biti podignuta odmah nakon što ga ispitaju tužitelji s obzirom da je bilo dovoljno vremena da se prikupi sav dokazni materijal.

Vasiljković u roku od 24 sata treba biti predan pritvorskom nadzorniku, koji o tome izvješćuje županijsko Državno odvjetništvo u Splitu, dok bi u roku od 16 sati trebalo osigurati njegovo prvo ispitivanje. Tek nakon toga ide eventualni prijedlog za određivanje istražnog zatvora, rekao je Stanić.

Pretpostavlja da će Vasiljković, kojega se tereti da je jedan od vođa srpskih paravojnih snaga tijekom pobune u Hrvatskoj, izabrati branitelja po svojem izboru.

11.51 - Dragan Vasiljković će u Split najvjerojatnije biti prevezen avionom kojim je i stigao u Zagreb jer iz njega nije ni izašao. Zrakoplov bi trebao s Plesa poletjeti u 12.30 sati.

11.44 - Zrakoplov u kojem se nalazi Dragan Vasiljković sletio je u Zračnu luku Zagreb u 11.38 sati. Od tuda će biti prepraćen u Državno odvjetništvo u Splitu gdje bi trebao biti ispitan.

Ministar pravosuđa Orsat Miljenić potvrdio je da je Vasiljković izručen te je kazao kako postupak ide svojim tijekom i da je sve u rukama suda.

'Nama je kao izvršnoj vlasti bilo bitno odraditi izručenje. Sve ostalo je na sudu. Imat će pravično i pošteno suđenje', izjavio je ministar Miljenić. Ovo je prvi slučaj da je Australija izručila svojeg državljanina okrivljenog za ratni zločin.

Takozvanog Kapetana Dragana čeka istraga zbog ratnog zločina nad civilima i zarobljenicima na području Knina prije 22 godine. On će po dolasku u Zračnu luku zagreb, odmah biti prebačen za Split.

Njegovo izručenje dogovoreno je u suradnji s Interpolom i uz posebne mjere sigurnosti. Do sada je sve prošlo bez problema i zastoja, no hoće li sve teći glatko i kada slete u Hrvatsku ne može se predvidjeti.

NAKON DEVET GODINA Dragan Vasiljković u rukama hrvatske policije!

'Iz razloga što se uvijek mogu dogoditi nekakve situacije u kojima osoba koju se izručuje može imati nekakve posebne zahtjeve i slično i onda to može zakomplicirati stvar. Znate možete se pozvat na zdravstvene tegobe i slično i tako dalje, na razne načine to odugovlačiti', rekao je u srijedu popodne ministar policije Ranko Ostojić.

Vasiljkovića po dolasku u Split čeka ono što je 9 godina izbjegavao - pritvor i ispitivanje zbog ratnog zločina.

Milanović o kapetanu Draganu

Na novinarsko pitanje da prokomentira današnje izručenje Hrvatskoj Dragana Vasiljkovića, Milanović je rekao da svi oni koji su kršili ratno pravo moraju strepiti da će kad tad biti uhićeni i privedeni pravdi, ma kako se zvali "i kojoj god zastavi služili".

"Hrvatska država brani i štite svoje zakone, provodi pravdu i to je samo još jedna od epizoda na tom putu", rekao je Milanović poslije sastanka s glavnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom. (B.V./N.C./Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene