Obavijesti Video Pretražite Navigacija
otvaranje novih radnih mjesta

Dekan FERIT-a odgovorio ima li Osijek 300 inženjera elektrotehnike za Ericsson Nikolu Teslu

300 novih radnih mjesta u Osijeku (Foto: Dnevnik.hr) - 2
300 novih radnih mjesta u Osijeku (Foto: Dnevnik.hr) - 2 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija 300 novih radnih mjesta u Osijeku (Foto: Dnevnik.hr) - 1 300 novih radnih mjesta u Osijeku (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr 300 novih radnih mjesta u Osijeku (Foto: Dnevnik.hr) - 2 300 novih radnih mjesta u Osijeku (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 300 novih radnih mjesta u Osijeku (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Galerija 1/3 >>
Ericsson Nikola Tesla održao je prvu prezentaciju 5G tehnologije u Hrvatskoj. Tom prigodom najavili su i otvaranje novog razvojno-istraživačkog centra u Osijeku s čak 300 radnih mjesta.

Dobre su vijesti vrlo brzo, uz pomoć tehnologije, koja doduše nije 5G, stigle iz Zagreba do Osijeka. Najviše razloga za veselje imaju budući inženjeri elektrotehnike.

Pročitajte i ovo Potraga za zaposlenicima - 1 Očajni poslodavci Nude 300 eura za onog tko im nađe radnika: "To je postala nemoguća misija" Ilustracija ŠTO DONOSI 2023.? Rekordna potraga za radnicima u Hrvatskoj: Pet zanimanja je najtraženije

"Nadam se da će se u Osijeku taj trend odlazaka mladih zaustaviti i da ćemo mi kao budući inženjeri elektrotehnike imati ovdje pristojne uvjete za ostanak", ističe Luka Kruljac, student iz Osijeka.

Može li se u Osijeku u ovom trenutku pronaći 300 inženjera elektrotehnike, odgovorio je dekan FERIT-a, prof.dr.sc. Drago Žagar u razgovoru s reporterkom Nove TV Anitom Martinović.

"Trenutno ih nema, ali vjerujem da ćemo kroz određeni broj godina moći obrazovati toliko studenata, koji će se moći zaposliti u Ericsson Nikoli Tesli", ističe profesor Žagar.

U ovom trenutku na FERIT-u studira preko 1700 studenata na svim studentskim programima, kaže profesor Žagar. FERIT već dugi niz godina surađuje s privatnim tvrtkama, a imaju i vlastitu.

"Imamo tvrtku u suradnji s institutom iz Novog Sada, koja sad zapošljava već 80 ljudi i stipendira 95 naših studenata, a bavi se vrlo prosperitetnom djelatnošću, a radi se o autonomnoj vožnji, gdje smo u suradnji s tvrtkama napravili studijski program automobilskog računarstva na diplomskoj razini. Tu su još brojne druge tvrtke, i Rimac automobili", ističe Žagar.

Na odlazak mladih iz Slavonije, profesor Žagar gleda kao na žalosnu činjenicu. "Zato se i pokušavamo što više povezati s gospodarstvom i s tvrtkama", kaže.

Osijek očito ima namjeru postati broj jedan u Hrvatskoj po IT industriji, a profesora Žagara smo pitali je li i na dobrom putu da to ostvari. "Mislim da jest... Mislim da možemo napraviti to da mladi ostanu u Osijeku i da vide svoju perspektivu u Osijeku", zaključio je Žagar.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene