Obavijesti Video Pretražite Navigacija
O važnosti obitelji

Dario Šimić: Bog nam uvijek oprašta, čovjek katkada, a priroda nikada

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nogometaš Dario Šimić u videoporuci objavljenoj uoči predstojećeg referenduma o braku govorio je o važnosti obitelji.

Uoči predstojećeg referenduma o braku, koji se održava 1. prosinca, s videoporukom na YouTubeu obratio se nogometaš Dario Šimić. U poruci ne spominje sam referendum, već govori o važnosti obitelji.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Glasat će protiv VIDEO Ministri ipak snimili referendumski spot, pogledajte ga OVDJE Slika nije dostupna Referendum o braku DIP: Pozivanje članova Vlade za ili protiv referenduma je promidžba

'Bog nam uvijek oprašta, čovjek katkada, a priroda nikada. Znači, još od Adama i Eve - vjerujem da sam potomak Adama i Eve iz Noine arke i na taj način znam od kud sam i znam kuda idem. Želim to isto svakom čovjeku i svakom djetetu da ima taj identitet. Mislim da je to jedino ispravno', kaže Šimić u videoporuci.

>> Karamarko: Nakon 1. prosinca mnoge će stvari biti drugačije

'Normalno, mi kao katolici - optužuju nas nekad da diskriminiramo i da nismo demokratični, a vjerujem da smo upravo mi ti koji bi trebali nikoga ne osuđivati, kako je rekao papa Franjo, da imamo veliku toleranciju, da prihvaćamo svu svoju braću i sestre, bilo kakve različitosti, bez obzira tko kakve ima sklonosti. Oni su naši braća i sestre koji su potekli isto iz Noine arke', dodao je Šimić.

'Na taj način djelujemo tako da je za mene obitelj na prvom mjestu. Otac i majka. Iz duhovnih vježbi znamo da je veliki problem pogotovo kada se ne osjeti očeva ljubav. Tako želim svima da osjete... približiti našem Gospodinu i to nam je isto neka i dužnost, ono što je rekao papa Franjo da se mi svojim ponašanjem nastojimo približavati, da nikog ne osuđujemo, ali isto tako da branimo svoje', kazao je Šimić.

Raspisivanje referenduma o definiciji braka zatražila je građanska inicijativa 'U ime obitelji', koja je u tu svrhu prikupila više od 680.000 valjanih potpisa. Na referendumu će građanima biti postavljeno pitanje sljedećeg sadržaja: Jeste li za to da se u Ustav RH unese odredba po kojoj je brak životna zajednica žene i muškarca?

Obrazlažući svoj zahtjev za referendumom, inicijativa 'U ime obitelji' navodi da 'u ovom trenutku Ustav RH ne sadrži definiciju braka te se može (pogrešno) interpretirati da se brakom smatraju i alternativne, neautentične zajednice'. Definicijom braka kao životne zajednice žene i muškarca žele 'spriječiti izjednačavanje istospolnih partnerstva i braka, posvajanje djece od strane istospolnih parova te nametanje izjednačavanja istospolnih partnerstva i braka kao društveno općeprihavaćene norme'.

Podršku inicijativi dali su Katolička crkva, HDZ i druge konzervativne političke stranke.

Protivnici ustavne definicije braka iznose više razloga kontra referenduma i uvrštavanja spomenute definicije u temeljni pravni akt RH. Jedan od češćih argumenata koji navode je da je samo referendumsko pitanje zapravo protuustavno te da otvara put diskriminaciji izvanbračnih i istospolnih zajednica.

Spominju i Obiteljski zakon, u kojemu definicija braka kao zajednice žene i muškarca već postoji, a dio protivnika navodi i 48 milijuna kuna, koliko je predviđeno da će provedba referenduma koštati porezne obveznike, kao bespotreban trošak.

Među protivnicima su predsjednik Republike, stranke vladajuće koalicije te pučka pravobraniteljica i pravobraniteljica za ravnopravnost spolova.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene