Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Referendum o braku

Karamarko: Nakon 1. prosinca mnoge će stvari biti drugačije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko kaže da će nakon referenduma o braku 'mnoge stvari biti drugačije'.

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko danas je ponovio da će na referendumu u nedjelju glasovati za ustavno definiranje braka kao životne zajednice žene i muškarca, a odbio je tumačenja da je takva odredba u Ustavu nepotrebna, ocijenivši da su građani bili prisiljeni na takvu referendumsku inicijativu jer su 'izloženi diktaturi relativiteta'.

Pročitajte i ovo Sjednica Sabora, ilustracija Nema pomaka Izvanredna sjednica Hrvatskog sabora je završila, ali glavni problemi još su tu Slika nije dostupna 'Atakiraju malog čovjeka' Karamarko: Vlada je doživjela debakl, najbolje bi bilo da se povuče

'Smatram da je potrebno Ustavom utvrditi ono što je prirođeno našem narodu, što je u tradiciji našega naroda i shvaćanja braka', rekao je Karamarko u emisiji 'Oporbeni zarez' Hrvatskog radija. Uvjeren je da će na referendumsko pitanje potvrdno odgovoriti visok postotak birača, iako ističe kako 'nije dobro što u Ustav moramo unositi neke notorne i temeljne stvari'.

>> VIDEO SDP pozvao građane da glasuju PROTIV

Na opasku da Vlada nije najavljivala da će mijenjati zakonsku definiciju braka, Karamarko je protumačio da su građani bili 'pod udarom terora relativiteta', zbog uvođenja zdravstvenog odgoja u škole. 'Uvođenje zdravstvenog odgoja bio je udar na mnoge roditelje', ustvrdio je Karamarko, koji je uvjeren da bi omogućavanje sklapanja braka homoseksualcima bio sljedeći korak Vlade.

'Ovo je bila spontana reakcija i ima svoju logiku', rekao je Karamarko te zaključio da će nakon 1. prosinca 'mnoge stvari biti drugačije'. 'Nitko se više neće moći lagano poigravati s onim što je ovom narodu prirođeno', kazao je.

Uvjeren je i da je svjetonazorske podjele u društvu izazvala Vlada, 'koja misli da će nešto revolucionarno donijeti Hrvatskoj'. 'Ne treba nam njihov preodgoj, trebaju nam reforme, revolucija u gospodarstvu i otvaranje novih radnih mjesta', poručio je Karamarko.

Predsjednik HDZ-a još uvijek nije potpisao referendumsku inicijativu Stožera za obranu hrvatskog Vukovara, a ponovio je da će o tome odlučiti stranačka tijela. Rekao je i da 'HDZ podržava Stožer u aktivnostima u kojima se zalažu za poštovanje zakona', ponovivši da je postavljanje dvojezičnih ploča u Vukovaru protivno Ustavnom zakonu o pravima nacionalnih manjina.

Karamarko i dalje tvrdi da u Vukovaru na Dan sjećanja nisu bile dvije, nego samo jedna kolona, u kojoj je bilo 100.000 građana. Uvjeren je da su se državni dužnosnici mogli priključiti toj koloni da su doista željeli.

'Tko može zaustaviti predsjednika Republike i Vlade da se priključe toj koloni? Sada se petljaju neke tajne službe, ne treba nam to', rekao je Karamarko, koji izjavu premijera Zorana Milanovića da u Vukovaru nije prekršen ni jedan zakon tumači kao dokaz da državni vrh nije bio fizički spriječen da se priključi koloni.

'Da su fizički spriječeni, tu bi ipak bio prekršen neki zakon', zaključio je Karamarko, koji smatra da se u Vukovaru 'narod distancirao od vlasti'.

Na pitanje je li riječ o planu HDZ-a da isprovocira prijevremene parlamentarne izbore, rekao je, 'nećemo mi ništa provocirati, najbolja destrukcija ove vlasti je sama ta vlast, zbog nečinjenja i nezgrapnog ponašanja u nizu situacija'.

Kazao je da Vlada nije dobila mandat da nameće teme poput braka, saborskog pokroviteljstva nad komemoracijom u Bleiburgu, ili 'lex Perkovića'. 'Nepotizam frca na sve strane, svaki drugi ministar je u sukobu interesa, događaju se masovne smjene, postavljaju se rođaci i kumovi, ne znam o kakvoj uređenoj zemlji govori premijer', rekao je Karamarko.

Najavio je da će HDZ sredinom studenoga organizirati svehrvatski gospodarski forum, na kojem će predstaviti dijelove svoga gospodarskog programa, a na pitanje hoće li na parlamentarnim izborima odlučivati gospodarske ili svjetonazorske teme odgovorio je: 'Mislim da će odlučiti i jedne i druge, jer je aktualna vlast u oba segmenta iziritirala ljude'. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene