Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Glasat će protiv

VIDEO Ministri ipak snimili referendumski spot, pogledajte ga OVDJE

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Članovi Vlade u svojstvu predstavnika Kukuriku koalicije objavili su spot kojim pojašnjavaju zašto će na predstojećem referendumu o braku glasati 'Protiv'.

Iako je Vlada odustala od izrade videospota u kojem bi ministri pozvali građane da na predstojećem referendumu o ustavnoj definiciji braka zaokruže 'Protiv', članovi kabineta Zorana Milanovića ipak su se uključili u referendumsku kampanju, ali u svojstvu predstavnika Kukuriku koalicije.

Pročitajte i ovo Jura Stublić Sluša ga i HDZ Otkriveno koliko je SDP platio Juri Stubliću za korištenje hita Rijeke pravde Slika nije dostupna Sastanak vladajućih Milanović: Kukuriku koalicija ide zajedno na europske izbore

Na službenom YouTube kanalu koalicije koja sastavlja trenutnu vlast pojavio se spot pod sloganom '1. prosinca svi smo protiv'.

ŽESTOKA DEBATA Blagonić: Vi nabacite smiješak i manipulirate; Markić: Je l' ja ovdje moram slušati kako me vrijeđa?

U njemu sudjeluju ministar obrazovanja, znanosti i sporta Željko Jovanović (SDP), ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić (SDP), ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina (SDP), ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović (SDP), ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak-Taritaš (HNS) te potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić (SDP).

'Glasat ću protiv na ovom referendumu zato što sloboda svakog pojedinca seže dok ne ugrožava prava nekog drugog. Ovakav referendum je direktno ugrožavanje prava manjina', kaže u videoporuci Željko Jovanović.

Ministri Mrsić i Jakovina u spotu se pojavljuju razgovarajući jedan s drugim. Mrsić Jakovinu pita 'Jesi li ti protiv?', na što mu Jakovina, pokazujući prstom prema dolje, odgovara: 'Ne referendumu'. Isto na kraju čini i sam Mrsić.

'Glasat ću za slobodu, za slobodu koja ne ograničava slobodu drugoga. Glasat ću za ljubav, glasat ću za Hrvatsku bez podjela, a to znači da ću biti protiv', poruka je Ranka Ostojića.

Na spot nismo potrošili ni lipe

U Kukuriku koaliciji tvrde da za video nisu utrošena nikakva financijska sredstva, već da je u njegovu izradu uloženo 'nešto slobodnog vremena i znanja članova Kukuriku koalicije'.

'Izbor životnog stila, uključujući i slobodu izbora punoljetnog suglasnog partnera, mora biti prepušten slobodnoj odluci pojedinca. U društvu koje ne razvija kulturu građanskih sloboda postoji velika opasnost da se i one slobode koje su zajamčene zakonima ograniče ili sasvim izgube zbog pritiska javnog mišljenja koje može prijeći i u fizičko nasilje. Ostajemo otvoreni za razgovor i javnu raspravu o načinu i opsegu zakonskoga reguliranja i provedbene zaštite tog našeg temeljnog opredjeljenja o građanskim slobodama', naveli su u Kukuriku koaliciji, koju sačinjavaju SDP, HNS, IDS i HSU.

Argumenti za

Raspisivanje referenduma o definiciji braka zatražila je građanska inicijativa 'U ime obitelji', koja je u tu svrhu prikupila više od 680.000 valjanih potpisa. Na referendumu će građanima biti postavljeno pitanje sljedećeg sadržaja: Jeste li za to da se u Ustav RH unese odredba po kojoj je brak životna zajednica žene i muškarca?

Obrazlažući svoj zahtjev za referendumom, inicijativa 'U ime obitelji' navodi da 'u ovom trenutku Ustav RH ne sadrži definiciju braka te se može (pogrešno) interpretirati da se brakom smatraju i alternativne, neautentične zajednice'. Definicijom braka kao životne zajednice žene i muškarca žele 'spriječiti izjednačavanje istospolnih partnerstva i braka, posvajanje djece od strane istospolnih parova te nametanje izjednačavanja istospolnih partnerstva i braka kao društveno općeprihavaćene norme'.

Podršku inicijativi dali su Katolička crkva, HDZ i druge konzervativne političke stranke.

Argumenti protiv

Protivnici ustavne definicije braka iznose više razloga kontra referenduma i uvrštavanja spomenute definicije u temeljni pravni akt RH. Jedan od češćih argumenata koji navode je da je samo referendumsko pitanje zapravo protuustavno te da otvara put diskriminaciji izvanbračnih i istospolnih zajednica.

Spominju i Obiteljski zakon, u kojemu definicija braka kao zajednice žene i muškarca već postoji, a dio protivnika navodi i 48 milijuna kuna, koliko je predviđeno da će provedba referenduma koštati porezne obveznike, kao bespotreban trošak.

Među protivnicima su predsjednik Republike, stranke vladajuće koalicije te pučka pravobraniteljica i pravobraniteljica za ravnopravnost spolova.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene