Obavijesti Video Pretražite Navigacija
i dalje isti glavni negativci

Novi Crobarometar: Doznajte jesu li posljednje turbulencije i afere utjecale na rejting HDZ-a

Aktualno Galerija Crobarometar - 1 Crobarometar - 1 Foto: DNEVNIK.hr Crobarometar - 2 Crobarometar - 2 Foto: DNEVNIK.hr Crobarometar - 3 Crobarometar - 3 Foto: DNEVNIK.hr Crobarometar - 4 Crobarometar - 4 Foto: DNEVNIK.hr +7 Crobarometar - 5 Galerija 1/12 >>
Dnevnik Nove TV u petak je objavio posljednje ovogodišnje redovno istraživanje Crobarometar. Bilo građana ispitivano je u iznimno turbulentnim danima - glavne političke teme bile su smjena Marija Banožića kojeg je zamijenio Ivan Anušić, prosvjedovali su poljoprivrednici u Slavoniji, a onda se dogodila i smjena Davora Filipovića.

No, ovo nije značajno naštetilo HDZ-u koji je i dalje vodeća stranka s 28,2 posto sigurnih i vjerojatnih birača. SDP je i dalje drugi s blagim rastom podrške koja sada iznosi 12,9 posto. Treća opcija građana sada je Domovinski pokret, četvrta je Most, a peta Možemo - oni posljednjih mjeseci imaju lagani trend pada.

Crobarometar - 10 Crobarometar - 10 (Foto: DNEVNIK.hr)

Ovi omjeri snaga, točnije borba za to treće mjesto je ono što bi moglo dominirati idućih mjeseci, jer brojke kažu, razlika među njima je minimalna i u okviru statističke pogreške.

Stranka Ivana Penave godinu zaključuje s 8,4 posto potpore birača, stranka Bože Petrova je na 7 i pol posto potpore, a platforma Možemo uživa 6,8 posto podrške birača.

Među strankama s manje od 3 posto potpore prednjači Hrvatska stranka umirovljenika s 2,8 posto podrške birača, Odlučnost i pravednost ima 2,4 i HSS s 2,2 posto potpore. HNS, Socijaldemokrati i HSP imaju manje od 2, ali opet više od 1 posto potpore. Ispred ostalih stranka prvi je predznak nula - oni svoj opstanak i ulazak u Sabor mogu tražiti jedino kroz koalicije.

Crobarometar - 10 Crobarometar - 5 (Foto: DNEVNIK.hr)

Vrlo je bitan za ovaj, ali i iduće mjesece trend koji pokazuje rast broja neodlučnih birača koji je vrlo visok - čak 19,7 posto. Naravno - to je bazen u kojem će sve političke opcije pecati glasove. Da su svi oni stranka, bili bi druga politička snaga u Hrvatskoj.

Crobarometar - 10 Crobarometar - 1 (Foto: DNEVNIK.hr)

Kad bi sljedeći vikend bili izbori, sigurno ili vjerojatno na njih bi izašlo 68 posto ispitanika. 29 posto njih kaže da sigurno ili vjerojatno ne bi glasovalo, a tek 3 posto ne zna još bi li ili ne bi.

Crobarometar - 10 Crobarometar - 6 (Foto: DNEVNIK.hr)

Predsjednik države zadržao je prvu poziciju po pozitivnom dojmu i ona je sad 4 posto veća nego mjesec prije - 51 posto ispitanika ili svaki drugi njega smatra najpozitivnijim političarem.

Predsjednika slijede Božo Petrov s 41 posto te Ivan Penava s 35 posto. Od 4. do 10. mjesta razlika je svega 2 posto i tu su se smjestili Karolina Vidović Krišto, Anka Mrak Taritaš, Dalija Orešković, Tomislav Tomašević, Andrej Plenković, Gordan Jandroković i Peđa Grbin.

Crobarometar - 10 Crobarometar - 2 (Foto: DNEVNIK.hr)

Što se tiče negativnog dojma, i dalje je na vrhu Milorad Pupovac. Za 77 posto ispitanika on je negativac. Slijedi ga predsjednik Vlade Andrej Plenković s 62 posto, što je ipak malo bolji rezultat nego prošli mjesec, a treće mjesto dijele Gordan Jandroković, Hrvoje Zekanović i Zlatko Hasanbegović s 55 posto.

Crobarometar - 10 Crobarometar - 3 (Foto: DNEVNIK.hr)

Tek 1 posto manje ima prvi čovjek Zagreba Tomislav Tomašević, a iznad 50 posto je i čelnik SDP-a Peđa Grbin.

Udio građana koji podržavaju rad Vlade je ovaj mjesec niži. Rad Vlade podržava 24 posto građana, a ne podržava 69 posto. Iako je podrška niža nego u prethodnom mjesecu, pad nije statistički značajan. Podvučemo li crtu na kraju godine, Vlada je najveću podršku imala oko Uskrsa i na početku ljetnih praznika kada je imala podršku 30 posto ispitanika, dok je ostatak godine ta potpora bila niža.

Crobarometar - 10 Crobarometar - 11 (Foto: DNEVNIK.hr)

Podrška radu Zorana Milanovića je drugi mjesec za redom u rastu. Oko 42 posto građana podržava njegov rad dok 51 posto ne podržava. Gledamo li godišnji trend, to mu je najbolji rezultat u 2023., a takav je imao i na kraju prošle godine.

Crobarometar - 10 Crobarometar - 4 (Foto: DNEVNIK.hr)

Visoke cijene, životni standard, gospodarstvo i korupcija - to su za ispitanike najveći problemi.

Istraživanje je provedeno između 1. i 20. prosinca na 987 ispitanika. Maksimalna pogreška uzorka iznosi +/- 3,3%, a za rejtinge stranaka +/- 3,6%.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene