Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Važno upozorenje

Stručnjak otkrio jedan od glavnih problema kod opasnih atmosferskih bojlera

Bili podstanar, vlasnik stana ili pak kuće za koju možda još uvijek otplaćujete kredit, stiže ozbiljno upozorenje iz plinare.

Posljednjih dana svi žele servisirati svoje atmosferske bojlere koji mogu biti itekako opasni. ''Oni su podložni zraku koji može biti prašan, primjerice od veš mašine koja onečišćuje plamenik koji onda nema pravilno sagorijevanje'', objašnjava plinoserviser Tihomir Mihalić.

Upravo to može dovesti do kobnih posljedica. Glavobolja, mučnina, povraćanje, gubitak daha tek su neki od simptoma koji govore da postoji mogućnost trovanja ugljičnim monoksidom.

U zagrebačkoj plinari rješenje vide u zamjeni atmosferskih bojlera kondenzacijskim. ''Ono što je cilj te naše akcija je da u što skorije vrijeme korisnici zamjene svoje atmosferske bojlere kondenzacijskim bojlerima koji su puno sigurniji za uporabu'', kazao je Dubravko Duvančić iz Gradske plinare Zagreb.

Pročitajte i ovo Bojler, ilustracija (Foto: Guliver/Thinkstock) Tihi ubojica ''Nastaje potencijalna tempirana bomba za trovanje monoksidom'': Što učiniti ako imate atmosferski bojler?

Atmosferski bojler Katice iz Zagreba star je više od trideset godina. Redovito ga servisira i o zamjeni za sada ne razmišlja. ''Ja bih ga mijenjala, ali se moramo svi stanari složiti da mijenjamo svi bojlere'', kaže Katica.

Od ovakvih je bojlera samo u protekle četiri godine na zagrebačkom području život izgubilo osam osoba, a 32 su hospitalizirane. Uzrok je mahom neredovito servisiranje i neodržavanje instalacija. Savjet oko dinamike servisiranja više je nego jasan. ''Dobro je da se svaku godinu prije početka sezona, tada je najviše naprezanja bojlera, a samim time dolazi do anomalija ako neki dio zakaže'', poručuje Mihalić.

Pročitajte i ovo Simptomi trovanja ugljikovim monoksidom (Screenshot: Gradska plinara Zagreb) TIHI UBOJICA Kakav bojler imate? Iz Plinare poslali ozbiljno upozorenje za 80 tisuća građana: "Posebno su izloženi podstanari"

Jedan od glavnih problema jest i minimalno ulaganje u sigurnost prilikom renoviranja stanova i kuća. ''Spoje napu i bojler na isti dimovod, znači jedan dimnjak, jedan odvod i tu je problem. Kada se upale oba uređaja stvara se podtlak i tu dolazi do problema'', objašnjava Velimir Tišma s Odjela prevencija zagrebačke policije.

Stoga, zbog uštede od nekoliko stotina kuna ne stavljajte vlastiti život i život svoje obitelji na kocku jer ova ubojica u domove dolazi tiho i neprimjetno.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene