Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uhićen bjeloruski oporbeni novinar

Plenković nakon sastanka u EU-u o otmici aviona: "To je krajnje neprihvatljivo, tražimo hitno oslobađanje Protaseviča"

Čelnici EU-a brzo su postigli suglasnost o "otmici zrakoplova u organizaciji države" iznad Bjelorusije te poslali snažnu poruku da je to krajnje neprihvatljivo i pozvali na hitno oslobađanje bjeloruskog oporbenog novinara, izjavio je u utorak hrvatski premijer Andrej Plenković.

"Poslali smo snažnu poruku da je to krajnje neprihvatljivo i pozvali na hitno oslobađanje Romana Protaseviča", rekao je premijer Plenković uoči početka drugog dana sastanka na vrhu čelnika država članica EU-a.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Jačanje hrvatskih snaga Plenković otkrio novi potez vojske nakon Rafalea: "To je ključni veliki projekt " Predstavnik češke i slovačke nacionalne manjine Vladimir Bilek Iz minute u minutu Predstavnici manjina prelomili: "Podržat ćemo ga za predsjednika Sabora"; bivša ministrica: "Velika koalicija HDZ-SDP za Hrvatsku bi bila najmanja šteta"

U ponedjeljak navečer, prvi dan samita, europski čelnici odlučili su uvesti nove sankcije Bjelorusiji i zatvoriti europski zračni prostor za zrakoplove te zemlje nakon što je Minsk prisilio zrakoplov Ryanaira da sleti kako bi uhitio oporbenog novinara Romana Protaseviča.

Čelnici 27 članica EU-a na samitu u Bruxellesu zatražili su hitno oslobađanje Romana Protaseviča i njegove djevojke Sofije Sapega.

U zaključcima sastanka na vrhu pozvali su Vijeće EU-a da proširi popis sankcioniranih pravnih i fizičkih osoba u Bjelorusiji, uvede dodatne ekonomske sankcije i pozvali sve europske zračne prijevoznike da izbjegavaju bjeloruski zračni prostor.

Razgovarali o Rusiji

Čelnici EU-a također su tijekom radne večere održali stratešku raspravu o odnosima s Rusijom te zatražili od visokog predstavnika EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josepa Borrella da o tome pripremi izvješće za sljedeći samit u lipnju.

U usvojenim zaključcima osudili su "nezakonite, proaktivne i remetilačke akcije Rusije protiv EU-a" te izrazili solidarnost s Češkom, koju je Moskva nedavno stavila na svoj popis "neprijateljskih država".

Drugi dan samita na dnevnom redu su rasprave o COVID-19 te o borbi protiv klimatskih promjena.

Smanjiti emisije stakleničkih plinova

Europska unija obvezala se da će do 2030. godine smanjiti emisije stakleničkih plinova za 55 posto. Za ispunjenje toga cilja potrebno je donijeti još niz mjera i zakona. Europska komisija u lipnju će o tome predstaviti zakonodavni paket.

Premijer Plenković rekao je kako je uvjeren da će plan EU-a za oporavak od pandemije koronavirusa nazvan EU sljedeće generacije omogućiti svim članicama da dostignu te ciljeve.

"Hrvatska će dati maksimalni doprinos kako bi se postigli ti ciljevi i da EU bude globalni predvodnik u borbi protiv klimatskih promjena", rekao je Plenković.

Plenković je rekao i da će digitalna potvrda EU-a omogućiti veću slobodu kretanja, što je posebno važno za ponovno pokretanje gospodarstva, pogotovo slobodno putovanje turista, što je posebno važno za Hrvatsku.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene