Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Drama na letu 4987

Minute prije slijetanja: Trenutak kad je Roman Protasevič znao da mu je vrijeme isteklo

Let Ryanaira 4987 iz Atene koji je sinoć trebao sletjeti u Vilniusu bio je nadomak odredišta, kad je odjednom promijenio smjer. Kapetan je kratko priopćio da se vraćaju u Minsk.

Drugog objašnjenja nije bilo. No jedna osoba, piše Reuters, na letu je točno znala što se događa. Ustao je sa svog sjedala, počeo prekapati po pretincu za prtljagu iz kojeg je izvadio laptop i mobitel. 

Pročitajte i ovo Ryanaira zrakoplov Drama u zračnoj luci Tragična smrt na nebu: Putnik preminuo od na letu Ryanaira, s njim bila i trudna supruga Bjeloruska vojska Pogoršani odnosi sa Zapadom Ruski saveznik zvecka oružjem pored granice s EU: "Pripremamo se za uvođenje izvanrednog stanja"

Stvari je predao ženskoj osobi koja ja bila u njegovoj pratnji. Riječ je, naravno, o bjeloruskom disidentu Romanu Protaseviču (26), koji je u domovini tražen zbog prosvjeda prošle godine nakon izbora na kojima je pobijedio Aleksandar Lukašenko. 

Znao je da nema puno vremena.

"Kad su objavili da ćemo sletjeti u Minsk, Roman je ustao i otvorio pretinac za prtljagu. Mislim da je pogriješio. Laptop i mobitel mogao je predati i meni i drugim putnicima, a ne djevojci koja je također, mislim, uhićena", rekao je Mantas iz Litve, jedan od putnika na letu.

Bjeloruske vlasti za avion u kojem se odvijala drama poslale su MiG-29. Poletio je na osobnu zapovijed predsjednika Lukašenka.

Druga putnica ispričala je Reutersu da je Protasevič bio vrlo uplašen.

"Pogledala sam mu ravno u oči. Bio je vrlo tužan", rekla je. Čim su sletjeli u Minsk, Protaseviča su odmah izdvojili, a psi su počeli tražiti eksploziv, koji je bio službena verzija presretanja zrakoplova. Nisu našli ništa.

"Vidjeli smo da je zaustavljen kod preuzimanja prtljage. I drugim putnicima pregledavali su prtljagu, a zatim su ih odvezli autobusom do terminala, gdje su pričekali nekoliko sati da nastave let. Kroz prozor smo vidjeli da je Roman stajao sam, a policajac sa psom pokušavao je naći nešto u njegovoj prtljazi", dodao je Mantas.

Još jedan putnik posvjedočio je litavskim medijima da se Protasevič predstavio bjeloruskim sigurnosnim službama: "Vidio sam kako mu oduzimaju putovnicu. Skinuo je masku i rekao: 'Ja sam taj i taj i ja sam razlog zbog kojeg se sve ovo događa.'"

Putnik Mantas ne zna što je bilo s djevojkom kojoj je Protasevič dao laptop i mobitel, no kad su se konačno ukrcali za Vilnius, u avionu je bilo mnogo više mjesta nego prije slijetanja u Minsk. 

Von der Leyen: Odgovorni za otmicu aviona moraju biti sankcionirani

Europska unija zahtijeva od Bjelorusije momentalno puštanje Protaseviča na slobodu.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen zauzela se u nedjelju kasno navečer za uvođenje sankcija Bjelorusiji, čije su vlasti prisilile na slijetanje avion Ryanaira, dok je Litva pokrenula istragu zbog otmice koju povezuje s terorizmom. Von der Leyen je prozvala režim u Bjelorusiji za nečuveno i protuzakonito ponašanje.

"Odgovorni za otmicu Ryanaira moraju biti sankcionirani", napisala je Von der Leyen na Twitteru kasno u nedjelju, večer uoči sastanka šefova država i vlada zemlja EU-a. Dodale je da će čelnici Europske unije u ponedjeljak raspravljati o tome koje mjere poduzeti.

Bjeloruske vlasti naredile su u nedjelju Ryanairovu zrakoplovu na letu iz Grčke u Latviju da prisilno sleti u glavni grad Minsk i potom uhitile Romana Protaseviča, jednog od glavnih oporbenih aktivista koji se u njemu nalazio.

Bjelorusija se već nalazi pod sankcijama koje joj je Europska unija nametnula nakon predsjedničkih izbora u kolovozu 2020. ocijenjenih lažiranima i vladine represije prema prosvjednicima, a radi se na četvrtom krugu mjera usmjerenom na visoke dužnosnike.

Nakon nedjeljnog događaja dodatne mjere mogle bi uključivati obustavu prelijetanja svih zračnih prijevoznika EU-a iznad Bjelorusije, zabranu slijetanja bjeloruskom zračnom prijevozniku Belavia u zračne luke EU-a ili čak zabranu cjelokupnog tranzita iz Bjelorusije u EU, objavo je Reuters.

Litavsko Državno odvjetništvo pokrenulo je u nedjelju istragu zbog prisilnog prizemljenja zrakoplova u terorističke svrhe i kršenja ljudskih prava.

Premijerka Ingrida Simonyte izjavila je novinarima nakon slijetanja zrakoplova u Vilniusu da taj slučaj bez presedana treba istražiti vrlo temeljito.

Plenković: Osuđujemo nedopustiv potez bjeloruske vlasti

Hrvatski premijer Andrej Plenković objavio je u ponedjeljak nakon sastanka s predsjednikom Europskog vijeća Charlesom Michelom da njih dvojica osuđuju prisilno prizemljenje civilnog zrakoplova Ryanaira u Bjelorusiji i traže međunarodnu istragu.

Plenković se s Michelom sastao u Bruxellesu uoči početka sastanka na vrhu čelnika država članica EU-a.

Hrvatski premijer na Twiteru je objavio da je razgovarao s Michelom o “borbi protiv COVID-a, procesu cijepljenja, ulasku Hrvatske u šengenski prostor i eurozonu te nastavku proširenja”.

“Osuđujemo nedopustiv potez bjeloruske vlasti i zahtijevamo međunarodnu istragu”, poručio je Plenković. Potom je u sjedištu Komisije razgovarao s povjerenicom za unutarnje poslove Ylvom Johansson.

Dvodnevni samit čelnika 27 država članica EU-a počinje u ponedjeljak navečer, a na dnevnom redu su ispunjavanje zacrtanih ciljeva za zaštitu klime, vanjskopolitičke teme te situacija s koronavirusom.


 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene