Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Daytonski sporazum

Prije četvrt stoljeća donio je mir, ali i danas izaziva podjele. Je li revizija rješenje?

Točno je 25 godina prošlo od zaključenja Daytonskog mirovnog sporazuma. Dogovoren u američkom Daytonu, a potpisan u francuskom Parizu, sporazum je okončao krvavi rat na području BiH.

Daytonski sporazum, kao politički dogovor trojice čelnika sukobljenih strana pod pokroviteljstvom SAD-a, prije četvrt stoljeća osigurao je mir. Mnogi će reći, to je jedino dobro što je donio. Jer, uređenje BiH koje je nametnuo i dan danas izaziva podjele.

Pročitajte i ovo Milorad Dodik Spomenuo i hibridni rat Dodik opet šokira! Bošnjačkim političarima poručio da su glupi: "Najbolje je da se raziđemo, neka vam ostane 25 posto teritorija" Milorad Dodik Na popularnoj platformi: Dodik ponovno iznenadio izjavom o državnosti BiH: Kolega mu održao lekciju iz Ustava

"Moramo odavati počast prošlosti, ali moramo gledati u budućnost'', poručuje Josep Borrell, visoki povjerenik EU za vanjsku politiku.

A ta budućnost prema mnogima je revizija sporazuma. Naime, Bošnjaci, Srbi i Hrvati žive u zemlji u kojoj se sve funkcije dijele po nacionalnom ključu. Nerijetko se to događa na štetu najmalobrojnijih, Hrvata, kojima je u posljednjih 20 godina uskraćeno pravo legitimiranja vlastitog predstavnika u Predsjedništvu BiH, kao i u Domu naroda Federacije. Sve češći je prijepor između građanskog koncepta BiH, te postojećeg, entitetskog.

'"To je osnova za sve buduće dogovore u BiH. Bez uvažavanja te činjenice otići na neke apstraktne priče o građanima svakako ovdje neće moći da daje kratkoročne, a ni srednjoročne rezultate'', kaže srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Drugi upozoravaju da BiH nema predsjednika, nego tročlano Predsjedništvo. Nema ni Vlade, nego Vijeće ministara, a ključna je osoba Visoki predstavnik međunarodne zajednice. Zemlja je podijeljena na dva entiteta, ali Federacija je i dodatno podijeljena na kantone - svaki sa svojom vladom, svojom skupštinom i svojom policijom.

''Ja se nadam da ćemo nakon današnje posjete, nakon današnje podrške gospodina Borrella i mi u BiH prevazići jednu lošu političku atmosferu, lošu političku klimu, da ćemo izaći iz klišea stalnih svađa", poručuje bošnjački član Predsjedništva Šefik Džaferović.

Josep Borrell je tijekom posjeta Sarajevu poručio da nije došao držati lekcije, već ponovno iskazati podršku.

''Ova posjeta to potvrđuje, da EK i EU, kao zajednica, kao cjelina stoji iza napretka BiH", kaže hrvatski član Predsjedništva BiH Željko Komšić.

A vlasti BiH su u godinu i pol, od 14 prioriteta koje zahtijeva Europska unija, djelomično ispunile tri.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene