Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Poskupljuje kruh?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pojedine velike pekarske tvrtke najavile su kako bi uskoro mogle podići cijenu nekih vrsta kruha za dva do tri posto, dok neke najavljuju kako za sada neće dizati cijene.

U Zagrebačkim pekarnama Klara kažu da za sada neće dizati cijenu, jer su svjesni osjetljivosti kruha kao namirnice. 

Pročitajte i ovo Grah skuplji od mesa - 3 Inflatorni šok Nekad težačka namirnica danas je skuplja od mesa! Na tržnicama vlada potpuni kaos, sve prate i tajni kupci Pšenica, ilustracija - 6 Lančana reakcija Hoće li zbog ruske blokade poskupjeti hrvatski kruh? "Čeka se, provjerava..."

'Za sada ne mislimo dizati cijene, no to nije naša definitivna odluka', izjavila je Marina Bolanča-Radunić iz odnosa s javnošću Klare, te dodala kako će pratiti situaciju na tržištu, posebice što se tiče rasta troškova, odnosno energenata.

Predsjednik Uprave Mlinara Dragutin Barišić kaže da će se, ako dođe do rasta cijena, samo poskupljenje kretati od dva do tri posto i neće se odnositi na polubijeli kruh.

Najava skorog poskupljenja kruha stigla je iz Udruženja
mlinsko-pekarske industrije Žitozajednice koja je za utorak, 27. veljače najavila konferenciju za novinare s temom poskupljenja.

Iz Žitozajednice stoga za sada ne žele iznositi pojedinosti niti o tome koliko bi kruh mogao poskupiti niti koji su razlozi poskupljenja, jer će, najavljuje direktor Žitozajednice Davorin Hrsto, sve potanko iznijeti na najavljenoj konferenciji.

Iz nekih pekarskih tvrtki jednim od većih problema označavaju
problem povrata kruha, od nekih trgovaca i 10 do 20 posto, što  tvrde, stvara gubitak pekarima.

No, na najavljeno moguće poskupljenje već su reagirali iz Hrvatskog seljačkog saveza, a i u Ministarstvu poljoprivrede smatraju ga neopravdanim.

Glasnogovornik Ministarstva Mladen Pavić ističe kako mlinsko-pekarska industrija nikada nije imala jeftiniju pšenicu od one iz protekle žetve. 

'Cijena se kretala oko 85 lipa po kilogramu, za razliku od proteklih godina kada su je plaćali više od kune', kaže Pavić.

Razlog poskupljenja ne može biti ni cijena energenata, što Pavić potkrepljuje podatcima kako je lož ulje na današnji dan, u odnosu na isti dan prošle godine, jeftinije za 33 lipe po litri, a dizel za 42 lipe po litri.

Cijene drugih ulaznih troškova također se nisu mijenjale pa je Pavić mišljenja kako pekarska industrija povećanje cijena može opravdati jedino povećanjem plaća radnicima.

U Hrvatskom seljačkom savezu začuđeni su najavom poskupljenja te ističu kako u lancu proizvodnje kruha gube samo seljaci i građani.

Napominju kako je u mlinsko-pekarskoj industriji nekada vrijedio cjenovni omjer pšenica:brašno:kruh (1:2:3), odnosno, po sadašnjoj cijeni pšenice koja je plaćena seljacima od 0,80 kune, cijena kilograma brašna trebala bi biti 1,6 kuna, a kruha 3,2 kune.

No, istina je da je cijena kilograma brašna i kruha puno viša, a ekstra zarade ostvaruje mlinsko-pekarska industrija, tvrde u Hrvatskom seljačkom savezu.

Od Vlade traže pojačanu kontrolu poslovanja u mlinsko-pekarskoj industriji te osnivanje poljoprivredne komore.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene