Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Jačanje valute

Korisnicima kredita u švicarcima problemi tek dolaze

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Klijentima koji su podigli kredite vezane uz švicarske franke prave muke tek slijede.

Pravi udarac jačanja franka, što će dovesti do povećanja kamata na kredite, slijedi tek ove godine, piše Poslovni dnevnik. Dodaje kako će se zbog vremenskog pomaka s kojim kvaliteta kredita reagira na promjenu tečaja, problemi vidjeti tek 2011. godine.

Pročitajte i ovo Prešutni minusi - 3 Plan u završnoj fazi Odzvonilo je prešutnim minusima: Znate li koja je razlika između njih i dopuštenih prekoračenja? Doznajte i koja su vaša prava Ilustracija HNB OBJAVIO NOVE PODATKE Ima li života bez duga? Jedna vrsta kredita u Hrvatskoj je posebno rasla potkraj prošle godine

Znatno pogoršanje kvalitete kredita vezanih za švicarske franke osjetit će se posebno kod stambenih kredita. U godini izbijanja krize frank je prema kuni prosječno ojačao za 2 posto, a u 2009. godini ojačao je za gotovo 9 posto. Nezaustavljivo jačanje nastavilo se i u prošloj godini, a lošu situaciju dodatno je pogoršao porast nezaposlenosti te smanjivanje dohotka kućanstva.

>> Švicarski franak na korak do psihološke granice od 6 kuna

Poslovni dnevnik dodaje kako se u svjetlu problema sa švicarskim francima mogu tumačiti i i posljednje najave banaka koje namjeravaju sniziti kamate na stambene kredite. To su najavile Zagrebačka banka i PBZ, a sličan potez najavila je i Erste&Steiermarkische banka.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene