Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Doznaje Dnevnik Nove TV

Optužnica protiv roditelja zbog smrti djevojčice iz Nove Gradiške: Majka za preostalo troje djece ni ne pita iako ih ima pravo i viđati

Protiv roditelja dvoipolgodišnje djevojčice, koja je od posljedica zlostavljanja preminula na Uskrs ove godine, Županijsko državno odvjetništvo podignulo je optužnicu. Majka je prvookrivljena. Optužena je zbog zlostavljanja sa smrtnom posljedicom, a otac za zlostavljanje i zanemarivanje. Majka je u jučerašnjem razgovoru za Dnevnik Nove TV nakon izlaska iz pritvora zanijekala optužbe.

"Jeste li vi ubili svoju djevojčicu?"

Pročitajte i ovo Privođenje osumnjičenog za ubojstvo Ukrajinca u Slavonskom Brodu - 6 U stanu Cure detalji o ubojstvu u Slavonskom Brodu: Na proslavi rođendana izbila je tučnjava... Policija istražuje smrt Ukrajinca Uhićen je FOTO Policija otkrila tko je ubio Ukrajinca u Slavonskom Brodu, objavili i što je s ostalim privedenima

"Ne, nikad, ni ne pomišljam na to niti sam ikad niti jedno dijete ne želim."

Rekla je ovo u jučerašnjem razgovoru za Dnevnik Nove TV po izlasku iz istražnog zatvora. No državno odvjetništvo ne misli tako. Majku terete za ubojstvo.

"Prvookrivljenica je 31. ožujka 2021. unutar obiteljske kuće u Novoj Gradiški odgurnula dijete (2018.) uslijed čega je dijete zadobilo ozljede i preminulo 4. travnja 2021.", objavili su.

Prema optužnici, oboje su zanemarivali i zlostavljali djecu dvije godine. Majci prijeti do 15 godina zatvora. No krivnju negira. Za smrt djeteta odgovornog smatra svojeg supruga.

"Vi kao majka niste odgovorni?"

"Ne, a to će se opet dokazat, ja kažem. Ja sebe smatram odgovornom i savjesnom i čistom majkom i to zna cijeli svijet."

Tvrdi da je su je natjerali da prizna zločin

Majka sada tvrdi da je sve bila obična nezgoda. A priznanje je, kaže, policija iznudila.

"Pod pritiskom sam morala priznati. Oni su mi rekli da ću ja dobiti 20, 30 godina zatvora i da će mi donijeti djecu u posjet, a ja kad sam čula da će mi donijeti djecu u posjet, ja sam bilo šta izmislila", izjavila je.

Policija odbacuje optužbe, a iz županijskog državnog odvjetništva u Slavonskom Brodu poručuju da će sve biti jasno na sudu. Majka, kako doznajemo, za preostalo troje djece ni ne pita. Oni su u udomiteljskoj obitelji. Nije zatražila da ih viđa, a na to, čak, ima i pravo.

"Ti kontakti bi u teoriji mogli biti i ja sam uvjeren da ako do njih dođe da bi to moglo biti pod nadzorom", smatra predsjednik Hrvatske komore socijalnih radnika Antun Ilijaš.

No prije toga bilo bi potrebno napraviti psihološko i psihijatrijsko vještačenje, kao i procjenu što je za djecu najbolje.

"Ne možemo reći za djecu je dobro ili za djecu uopće nije dobro. Potrebno je procijeniti roditelje, potrebno je procijeniti jesu li ubrojivi, jesu li svjesni svoga djela, jesu li svjesni svoje odgovornosti u tome svemu, jesu li spremni preuzeti tu odgovornost. Jesu li u stanju staviti djetetove potrebe ispred svojih", kaže ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece Grada Zagreba Gordana Buljan Flander.

Majka će suđenje čekati na slobodi, a ocu je zbog kriminalne prošlosti produljen pritvor. Na prijedlog centra za socijalnu skrb, u tijeku je postupak za oduzimanje roditeljske skrbi.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene