Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NEPRAVOMOĆNA PRESUDA

Basa osuđen na devet godina zatvora zbog ubojstva poznatog hrvatskog bankara

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zbog ubojstva bankara Ibrahima Dedića u ljeto 1999. na devet godina zatvora na zagrebačkom Županijskom sudu u petak je nepravomoćno osuđen Tomislav Viktor Basa (51).

Iako nije došao na izricanje presude, Tomislav Viktor Basa ostaje u pritvoru do pravomoćnosti presude. Sud će presudu obrazložiti u pisanom obliku, a Basina obrana, ali i tužiteljstvo već su najavili žalbu.

Basa je, iznoseći obranu, kazao da nije sudjelovao u Dedićevom ubojstvu niti da je pucao u njega. Rekao je da se događaja ne može sjetiti jer je, kako tvrdi, tada bio u lošem stanju, ali je dodao da je bio na mjestu događaja s osobama čija imena nije mogao reći zbog sigurnosti svog djeteta i svoje obitelji.

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu je podiglo optužnicu protiv Base 25. lipnja 2020. tereteći ga za ubojstvo vlasnika Promdei banke Ibrahima Dedića, počinjeno 3. srpnja 1999. godine oko 22:30 sati na zagrebačkim Sveticama.

Basa je optužen da je, zajedno s još jednom osobom neutvrđenog identiteta, sukladno njihovom prethodnom dogovoru, a u nakani da Dedića liše života, pričekao bankarov dolazak u zgradu u Ivekovićevoj ulici 17 gdje je stanovao.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ubojstvo iz 1999. Optužen Tomislav Viktor Basa zbog ubojstva bankara Ibrahima Dedića

Pročitajte i ovo Domagoj Mikić i Zvonimir Petrović Oglasio se i žrtvin sin Novi detalji "zaboravljenog slučaja": Koju je kardinalnu grešku prije 20 godina napravio osumnjičeni za ubojstvo bankara?

Nakon što je Dedić ušao u zgradu, Basa i nepoznata osoba ispalili su u njega 20-tak hitaca iz automatskog pištolja i pištolja. Dedić je pritom zadobio niz strijelnih ozljeda glave i tijela, koje su dovele do njegove smrti, tvrdi tužiteljstvo.

Policija je uhitila Tomislava Viktora Basu 30. siječnja 2020. čekajući na njega nekoliko godina da iz inozemstva dođe u Hrvatsku kako bi potvrdila svoje sumnje da je ubio bankara Dedića. Basa je uhićen nekoliko dana nakon što je u Hrvatsku došao u posjet.

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene