Obavijesti Video Pretražite Navigacija
General Motors

VIDEO: Tehnologija iz zrakoplova preselila se na cestu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Inovacije koje vožnju čine sigurnijom, sve su više na cijeni. Zamislite tehnologiju integriranu u vjetrobran vašeg vozila koja vam omogućuje da bolje vidite tijekom jutarnje magle, ili vas noću upozorava na potencijalnu opasnost.

'Ovaj sistem povećava sigurnost tako što reproducira stvarnost. Naglašava one stvari koje su važne za vozača: rubove ceste, životinje uz cestu, važne znakove, lokacije objekata', kaže Thomas Seder iz General Motorsa.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Slab, ali stabilan oporavak Detroitska 'Velika trojka' objavila solidan rast prodaje auta Slika nije dostupna Premijera u L.A.-ju Saab 9-4X napokon na cesti

1988. godine General Motors je bio prva automobilska kompanija koja je uvela takozvanu tehnologiju Head-Up Display. Riječ je o projiciranju važnih podataka na donjem dijelu vjetrobrana, tako da vozač ne mora odvraćati pogled s ceste. Danas u General Motorsu rade na Head-Up displeju nove generacije. Ime mu je Enhanced Vision Technology, odnosno, tehnologija poboljšane vidljivosti.

Sistem poboljšane vidljivosti je sastavljen od transparentnog displeja, koji je, zapravo, vjetrobran, gomile senzora usmjerenih ispred vozila, infracrvenih senzora, kamera, radara za noćnu vožnju, kao i od kamera u vozilu koje prate vozačevu aktivnost tijekom vožnje. Dakle, cilj nam je na vjetrobranu prikazati prikaz objekta ili ruba ceste koji odgovara stvarnom stanju, a uslijed smanjene vidljivosti nije vidljiv.

'Većina nas vozi, ali i stari te stoga trebamo neka poboljšanja. To je primarno, a s druge strane treba računati i s novim generacijama vozača koje stalno traže nove digitalne informacije. Ovo se može činiti kao vrlo komplicirana i nestvarna tehnologija no, ona se već danas koristi u avionskim kokpitima diljem svijeta.Sustave poboljšane vidljivosti nalazimo u mnogim komercijalnim zrakoplovima', kaže Gary Vasilash, stručnjak za automobile.

General Motors vjeruje kako će ovaj sustav u njihovim modelima zaživjeti za četiri do pet godina.

Emisiju Automotiv pogledajte u jutarnjem terminu na programu Nove TV.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene