Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Otporan na metke i granate

Mercedes-Benz predstavio S600 Guard

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nije neka posebna novost da se u mercedesovom programu nalaze blindirana vozila. No, sa svakom su novom generacijom ti automobili sve sigurniji i napredniji.

Mercedes-Benz je predstavio blindiranu izvedbu S klase pod oznakom S600 Guard, a njemački proizvođač tvrdi kako je ovo vozilo "prvi civilni automobil na svijetu s najvišim balističkom zaštitom klase VR9". Drugim riječima, ovaj će automobil svoje putnike zaštiti od ručnih granata, mina i raznih projektila koji putuju i dvostruko većom brzinom od metka.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Kao u SF filmu Tajne interijera sljedeće mercedesove S klase Slika nije dostupna Uspješan redizajn Prva hibridna limuzina s litij-ionskim baterijama

Riječ je o automobilu koji je "oklopljen" posebno razvijenim zaštitnim komponentama izrađenim od visokootporne vrste čelika koji je ugrađen u konstrukciju automobila, odnosno unutar karoserije, a zaštićeno je i cijelo podvozje. Za dodatnu zaštitu tu su posebne aramidne (sintetička vlakna otporna na visoku toplinu) i polietilenske komponente. Sve staklene površine su obložene polikarbonatom iznutra te su laminirane strukture. Standardni spremnik goriva je zamijenjen novim koji može apsorbirati udarne valove te sam zatvoriti rupe kako bi se spriječilo istjecanje goriva (samobrtveći spremnik).

Tu su i run-flat gume s posebnim sustavom nadzora pritiska koja nakon oštećenja mogu prijeći još dodatnih 30 km. Od posebne opreme vrijedi izdvojiti i tzv. panic alarm, neprozirne zastore, sustav za opskrbu kabine zrakom, hidraulički pomične prozore i sl.

Što se vanjštine tiče S600 Guard se gotovo uopće ne razlikuje od standardnog modela, a kupac ga može naručiti u izvedbi s četiri ili pet sjedala, dok mu obujam prtljažnika iznosi 350 dm3. Ovaj model pokreće 6,0-litreni V12 bi-turbo snage od 390 kW, odnosno 530 KS te najvećeg okretnog momenta od 830 Nm. Radi se, dakako, o istom motoru koji se nalazi u standardnom S600.

Više na Autonet.hr.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene