Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na tronu od 1952.

Preminula kraljica Elizabeta II.: Ujedinjeno Kraljevstvo tuguje

Kraljica Elizabeta
Kraljica Elizabeta Afp
Aktualno Galerija Kraljica Elizabeta Kraljica Elizabeta Foto: Afp Elizabeta slavi 70 godina na britanskom tronu - 2 Elizabeta slavi 70 godina na britanskom tronu - 2 Foto: AFP Elizabeta slavi 70 godina na britanskom tronu - 1 Elizabeta slavi 70 godina na britanskom tronu - 1 Foto: AFP Kraljica Elizabeta Kraljica Elizabeta Foto: Profimedia +5 Kraljica Elizabeta Galerija 1/10 >>
Preminula je kraljica Elizabeta, koja je na britanskom tronu bila od 1952. godine, nakon što je preminuo njezin otac kralj George VI.

Kraljica Elizabeta preminula je u 97. godini nakon što je završila pod nadzorom liječnika.

Pročitajte i ovo Kraljica Elizabeta (Foto: AFP) NA NOVOM ZELANDU "Metak joj je prošao pokraj glave": Tinejdžer pokušao ubiti Elizabetu II., policija sve zataškala Slika nije dostupna "Rajski dokumenti" Teške optužbe: Britanska kraljica "sakrila" 10 milijuna funti u poreznim oazama?

U dvorac Balmoral su nakon što su liječnici izrazili zabrinutost za njeno zdravlje, stigli princ Charles i njegova supruga Camilla Parker Bowles, kao i princ William, princ Andrew i princeza Anne, a zadnji je stigao princ Harry.

 

Elizabeth Alexandra Mary Windsor

Elizabeta II. kraljica je Ujedinjenog Kraljevstva i Sjeverne Irske, kao i svih zemalja Commonwealtha. Kraljica je rođena pod imenom Elizabeth Alexandra Mary Windsor 21. travnja 1926. godine, a za života je zaradila titule najdugovječnijeg britanskog monarha i najdugovječnije čelnice države. Na tronu je od 2. lipnja 1953. godine.

Elizabeta je prvo dijete princa Alberta, vojvode od Yorka, i njegove supruge Elizabeth Bowes-Lyon. Kao dijete mlađeg sina kralja Georgea V. u ranijoj mladosti nije mogla ni pretpostaviti da će jednoga dana upravo ona sjesti u kraljevsko prijestolje. Nakon što je njezin djed preminuo, a ujak Edward VIII. abdicirao, njezin otac postao je britanski kralj George VI.

Kraljica Elizabeta Krunidba kraljice Elizabete Foto: Afp

Kraljica i njezina sestra, princeza Margaret Rose, školovale su se kod kuće, a tijekom Drugog svjetskog rata živjele su daleko od svoje obitelji, u dvorcu Balmoral u Škotskoj.

Krunu je naslijedila 1952. godine

Početkom 1947. godine Elizabeta je s roditeljima bila na službenom putovanju u Južnoafričkoj Republici, a po povratku je kraljevska obitelj objavila kako se nasljednica britanske krune udaje. Njezin odabranik bio je Philip Mountbatten, prijašnji princ od Grčke i Danske. Par se vjenčao 20. studenog 1947. godine, a Philip je postao vojvoda od Edinburgha. Princ Charles njihovo je prvo dijete, a rodio se 14. studenog 1948. u Buckinghamskoj palači.

U ljeto 1951. godine zdravlje kralja Georgea, Elizabethina oca, stravično se pogoršalo, a njegova starija kći odradila je nekoliko službenih izleta umjesto njega. Dok su Elizabeta i princ Philip bili na službenom putovanju u Keniji, do njih je stigla vijest da je britanski kralj preminuo. Elizabeta se u Englesku vratila kao kraljica. Njezina krunidba održana je 2. lipnja 1953. godine.

Kraljica i njezin suprug iste su godine išli na turneju po zemljama Commonwealtha, a obilježili su i prvi posjet britanskog monarha Australiji i Novom Zelandu. Elizabeta je 1961. godine posjetila Indiju i time postala prvi britanski monarh koji je tu zemlju posjetio nakon 50 godina, a prva je posjetila i Južnu Ameriku.

Kraljica Elizabeta Vjenčanje Elizabete i Philipa Foto: Afp

Tijekom proslave srebrnog jubileja 1977. godine kraljica je bila na turneji po Velikoj Britaniji, a njoj u čast u London su došle vođe 36 zemalja Commonwealtha.

Uvela je modernu monarhiju

Nakon što je naslijedila krunu, kraljičin direktni nasljednik postao je njezin najstariji sin Charles, koji je u lipnju 1958. godine imenovan princem od Walesa. Princeza Anna rođena je 1950. godine, princ Andrew 10 godina kasnije, a princ Edward rođen je 1964. godine.

Elizabeta se tijekom svojeg kraljevanja prva od britanskih monarha suočila s modernom monarhijom. Razvoj medija nije joj dopustio drugačije, a iz godine u godinu sve se više morala prilagođavati, no u isto vrijeme i očuvati britansku tradiciju. Dopustila je 1970. godine da se snima kraljevski privatni život, a 1978. godine sestri Margaret dopustila je da se službeno razvede. Kraljevska obitelj našla se pred mnogim izazovima 90-ih godina.

Princ Charles i princeza Diana rastali su se 1992. godine, kao i princ Andrew i njegova supruga Sarah. Kraljica je iste godine zbog recesije pristala plaćati porez na privatnu imovinu. Kritiziranje kraljevske obitelji bilo je najjače u povijesti nakon smrti princeze Diane 1997. godine.

Kraljica Elizabeta Krunidba kraljice Elizabete Foto: Afp

Godine 2002. kraljica je proslavila 50 godina na tronu. Kao dio njezina zlatnog jubileja održana su sljavlja diljem Commonwealtha, uključujući slavlje u Londonu, koje je trajalo nekoliko dana. Ipak, slavlje nije bilo toliko istaknuto u kraljevskoj obitelji jer su početkom iste godine preminule kraljičina majka i sestra.

Srušila je sve rekorde

Stvari su se počele mijenjati na početku novog milenija, a britanska javnost postala je više blagonaklona kruni. Čak ni Charlesov brak 2005. godine, kada se vjenčao s Camillom Parker Bowles, nije prošao kritički, već su ga građani podržali. U travnju 2011. godine kraljevska obitelj slavila je vjenčanje kraljičina unuka, prica Williama, koji je drugi u redu za britansku krunu. Iste godine kraljica je nadišla kralja Georgea III. te je postala druga u britanskoj povijesti koja je najduže na tronu.

Kraljica Elizabeta Princeze Elizabeta i Margaret Foto: Afp

Elizabeta je 2012. godine proslavila dijamantni jubilej te je obilježila 60 godina na tronu. Godine 2015. pretekla je i kraljicu Viktoriju te je postala najdugovječniji britanski monarh u povijesti.

Elizabeta je poznata po svojoj jednostavnosti, kao i po stavu koji je zauzimala uvijek u pravom trenutku. Uz samo nekoliko gafova, kraljica je jedna od najutjecajnijih osoba u svjetskoj povijesti.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene