Jedna osoba je umrla, a 12 ih je u bolnici nakon izbijanja botulizma u restoranu u Bordeauxu. Botulizam je ozbiljna neurološka bolest koja se obično uzrokuje konzumiranjem hrane koja nije bila pravilno čuvana. Restoran u Bordeauxu sam je sačuvao sardine, rekla je zdravstvena uprava DGS-a.
Nacionalnost poginule 32-godišnje žene još nije utvrđena, rekao je izvor blizak slučaju. Liječnik u bolnici u Bordeauxu, Benjamin Clouzeau, rekao je da je dodatnih 12 osoba još uvijek na liječenju u srijedu ujutro. Pet ih je bilo na respiratornoj potpori. Grupa je uključivala američke, irske i kanadske državljane. Njemački državljanin otputovao je kući na liječenje, kao i jedan stanovnik Barcelone, rekao je liječnik, prenosi The Guardian.
Svi su oni jeli u vinskom baru Tchin Tchin između 4. i 10. rujna, kada je u gradu, poznatom po vinu i hrani, obično bio velik broj turista. Svi su jeli sardine koje je vlasnik restorana spremio u staklenke, priopćio je DGS. Botulizam je smrtonosan u 5-10 posto slučajeva zbog toksina koji stvara bakterija Clostridium botulinum, a koji se može pojaviti kada konzervirana hrana nije dovoljno sterilizirana.
Vlasti su provodile testove u restoranu, rekao je DGS, dodajući da se ne može isključiti pojava novih slučajeva botulizma, koji ima razdoblje inkubacije do nekoliko dana. Može uzrokovati paralizu mišića koja traje nekoliko tjedana, a najneposrednija opasnost proizlazi iz zahvaćenih dišnih mišića.
Lokalne novine citirale su ugostitelja koji je rekao da je izbacio neke staklenke sardina zbog jakog mirisa kada ih je otvorio. Ali druge su "izgledale dobro i poslužene su gostima", dodao je.