U petak

"Dragi Donalde, javite mi ako ste u gradu": Dogovoren sastanak Trumpa i Zelenskog

Donald Trump, Volodmir Zelenski Foto: Afp
Republikanski predsjednički kandidat najavio je susret koji bi se trebao održati u njegovom Trump Toweru u New Yorku.

Donald Trump sastat će se u petak s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, nakon više dana tijekom kojih se govorilo da je taj susret malo vjerojatan.

Republikanski predsjednički kandidat najavio je susret koji bi se trebao održati u njegovom Trump Toweru u New Yorku.

Trump je na svojoj društvenoj mreži Truth Social podijelio mail koji je navodno uputio Zelenski. "Biste li, molim vas, bili tako ljubazni da ovu poruku predsjednika Zelenskog prenesete predsjedniku Trumpu?" počinje mail.

"Dragi Donalde, nadam se da ste dobro. Sjećam se telefonskog razgovora s vama - stvarno je bio dobar. Svi mi u Ukrajini želimo završiti rat s pravednim mirom. Zbog toga moramo težiti da se međusobno razumijemo i budemo u kontaktu. Prije nekoliko dana zatražili smo sastanak s vama i stvarno želim čuti vaše mišljenje izravno i iz prve ruke. Znate da uvijek s velikim poštovanjem govorim o svemu što je vezano uz vas i tako treba biti. Mogu biti u New Yorku u petak, što bi bilo dobro vrijeme za susret", navodi se u mailu.

"Vjerujem da je važno da imamo osobni kontakt i da se razumijemo 100 posto. Javite mi ako ste u gradu u to vrijeme, stvarno bih volio da se naš susret održi, kao dio naših nastojanja da okončamo ovaj rat na pravedan način. S poštovanjem, Volodimir", stoji u mailu.

 

Zelenski se već sastao s Bidenom i Harris

Zelenski se nalazi u SAD-u kako bi sudjelovao na Općoj skupštini UN-a i jedan je u nizu stranih dužnosnika koji su se željeli sastati s Trumpom u posljednjim tjednima prije izbora 5. studenog.

Trumpova odluka da se sastane s ukrajinskim šefom države uslijedila je nakon nekoliko dana u kojima su dužnosnici kampanje i ljudi bliski bivšem predsjedniku naznačili da je takav sastanak malo vjerojatan.

"Kao što znate, Zelenski je zatražio susret sa mnom. Sastat ćemo se u petak oko 9:45 u Trump Toweru", rekao je na konferenciji za medije.

Trump je više puta rekao da bi zaustavio rat Rusije i Ukrajine u 24 sata, ali nikada nije pojasnio na koji način. Posljednjih mjeseci posebno je kritičan prema milijardama dolara američke pomoći Kijevu u ratu protiv Moskve, te je pozvao Europu da "se pomakne".

Zelenski se već sastao s predsjednikom na odlasku Joeom Bidenom i potpredsjednicom i demokratskom kandidatkinjom Kamalom Harris.

Pročitajte i ovo Već ima mrtvih VIDEO/FOTO Jedan od najvećih uragana ovog stoljeća pogodio dijelove SAD-a: "Morate u skloništa, ovo vani ne možete preživjeti!"

Pročitajte i ovo Građani su izvan sebe Vratili su se na tržnice, ali po kojoj cijeni? "30 eura za kilogram?! Pa za to možeš ne znam koliko mesa kupiti!"

Pročitajte i ovo Podjele Iznajmljivači našli krivca za novi porez: "Ovo je njihovo pritiskanje lokalnog stanovništva, a vlasnici hotela su većinom stranci"