Pola godine vladavine

Mađarska uskoro preuzima presjedanje Europskom unijom: Pogodite čiji su slogan preuzeli

Mađarski premijer Viktor Orban Foto: Afp
Početkom srpnja Mađarska preuzima poziciju na čelu rotirajućeg predsjedništva Vijeća Europske unije te su za tu priliku odabrali poznatu frazu.

Mađarska je kao slogan za nadolazeći period svojeg predsjedavanja Vijećem Europske unije izabrala dobro poznatu frazu - 'Make Europe Great Again' odnosno 'Učinimo Europu ponovno velikom'. 

Početkom sljedećeg mjeseca Mađarska će preuzeti poziciju na čelu rotirajućeg predsjedništva te su kao slogan svojih šest mjeseci na čelu Vijeća Europe izabrali kopiju slogana bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa koji je ujedno u jako dobrim odnosima s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom.

“Ne postoji nitko tko je bolji, pametniji ili bolji vođa od Viktora Orbana. Fantastičan je”, rekao je bivši američki predsjednik publici okupljenoj na koncertu u svojem odmaralištu na Floridi. 

Pročitajte i ovo Mala škola izbora Što je Vijeće Europske unije?

Pročitajte i ovo Slaba izlaznost na EU izbore Milanović: "Naprosto, nešto tu ne štima"

Također, CNN piše kako ovo nije prvi put da mađarski premijer koristi Trumpov riječnik. U svojem govoru na konferenciji CPAC u Budimpešti Orban je podržao Trumpovu kandidaturu na izborima u studenom te je čak iskoristio njegov slogan: "Učinimo Ameriku ponovno velikom, učinimo Europu ponovno velikom!"

Na istoj toj konferenciji prikazan je i video koji je Trump unaprijed snimio, a na kojem svojeg mađarskog kolegu naziva "velikim čovjekom" te pozdravlja "sve domoljube u Mađarskoj koji se ponosno bore na prvim crtama bitne za spas zapadne civilizacije".

Mađarsko predsjedništvo u priopćenju je objasnilo da je slogan 'MEGA' inspiriran "svjetski poznatim mađarskim izumom - Rubikovom kockom" koja ove godine slavi 50. rođendan.