Što je idući korak?

VIDEO Orban se sastao s predsjednikom svjetske velesile: "Nismo sami! Mirovna misija se nastavlja..."

Putovanje mađarskog premijera Viktora Orbana u Kinu dolazi nekoliko dana uoči summita NATO-a u Washingtonu.

Nakon iznenadnog posjeta Moskvi prošlog tjedna koji je izazvao bijes europskih čelnika, mađarski premijer Viktor Orban otišao je na još jedno nenajavljeno putovanje, ovaj put u Kinu gdje se sastao s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom.

"Mirovna misija 3.0", napisao je Orban na platformi X nakon dolaska u Peking. Kina je ključna sila u stvaranju uvjeta za mir u rusko-ukrajinskom ratu, dodao je Orban, a u Pekingu je rekao da Mađarska "snažno cijeni" mirovnu inicijativu Kine u vezi sa sukobom u Ukrajini, prema mađarskoj novinskoj agenciji MTI.

Orban i Xi sastali su se u državnoj gostinjskoj kući Diaoyutai u Pekingu, izvijestili su kineski državni mediji.

"Međunarodna zajednica trebala bi stvoriti uvjete za nastavak izravnog dijaloga i pregovora između dviju strana i pružiti pomoć", rekao je Xi Orbanu, prenose kineski državni mediji. "U interesu je svih strana tražiti političko rješenje putem brzog prekida vatre", dodao je, prenosi Reuters.

Pročitajte i ovo Žena lakše ozlijeđena Policija je objavila detalje i uzrok eksplozije u obiteljskoj kući u Dalmaciji

Orban je rekao da je Kina "ključna sila u stvaranju uvjeta za mir u rusko-ukrajinskom ratu", navodeći to kao razlog svog sastanka sa Xijem samo dva mjeseca nakon što je kineski čelnik posjetio Budimpeštu.

"Predsjednik Xi mi je danas jasno dao do znanja da će Kina nastaviti svoje napore usmjerene na stvaranje uvjeta za mir. Nismo sami!
Mirovna misija se nastavlja…", objavio je Orban nakon sastanka s kineskim predsjednikom.

Pogledaj na Twitteru
Greška tijekom preuzimanja Tweet-a. Možda je pobrisan.

Dok je Mađarska upravo ovog mjeseca preuzela rotirajuće predsjedanje EU-om, Orban se već sastao s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim u Kijevu i primio ga je i Vladimir Putin u Kremlju, što je posjet koji je izazvao oštre kritike njegovih saveznika.

Pročitajte i ovo Nove provokacije Skandal u BiH zbog vojnika iz Srbije: "Ovo je klasični akt agresije"

Kina, koja ima bliske veze s Rusijom, promiče mirovni plan u šest točaka koji je objavila s Brazilom u svibnju, predlažući međunarodnu mirovnu konferenciju "u pravo vrijeme" i pozivajući na ravnopravno sudjelovanje i Ukrajine i Rusije.

Očekuje se da će indijski premijer Narendra Modi posjetiti Rusiju kasnije ovog tjedna, a Ukrajina će vjerojatno biti na dnevnom redu. Orbanovo putovanje u Kinu dolazi nekoliko dana uoči summita NATO-a u Washingtonu, na kojem će se raspravljati o daljnjoj potpori Ukrajini i kojem on treba prisustvovati.