Iza kulisa sastanka

Napeto u odnosima Beograda i Moskve? Ruski diplomat ranije napustio Srbiju: "Vučić tri puta zvao Putina, ali mu se nije javio"

Putin i Vučić Foto: Afp
Puca li prijateljstvo Srbije i Rusije? Prema izvoru iz vrha vlasti, Aleksandar Gruško otkazao je ranije dogovorene obaveze u Beogradu jer mu se nije svidio Vučićev odgovor na pitanje kako srpsko oružje završava na ukrajinskom frontu. Još jedan kamen spoticanja bila je slaba slaba medijska praćenost njegova posjeta.

Zamjenik ministra vanjskih poslova Ruske Federacije Aleksandar Gruško u utorak je napustio Srbiju ubrzo nakon susreta s predsjednikom Aleksandrom Vučićem, nazadovoljan epilogom sastanka, piše Nova.rs.

Prema izvoru iz vrha vlasti, gost iz Moskve otkazao je ranije dogovorene obaveze u srpskoj prijestolnici, a povod za ovakvu odluku bio je Vučićev odgovor na pitanje kako srpsko oružje završava na ukrajinskom frontu.

Sastanak Aleksandra Vučića i Aleksandra Gruškog prošao je bez velike medijske pozornosti, a na svojoj društvenoj mreži kratko se oglasio srpski predsjednik.

"Dobar razgovor sa zamjenikom ministra vanjskih poslova Ruske Federacije Aleksandrom Gruškom. Još jednom sam izrazio zahvalnost Rusiji na podršci koju je pružila Srbiji po pitanju Rezolucije o Srebrenici u Ujedinjenim nacijama i posebno za podršku teritorijalnom integritetu Srbije u skladu s Poveljom UN. Razmotrili smo sveukupne bilateralne odnose Srbije i Ruske Federacije i ocjenili ih kao vrlo dobre", napisao je Vučić.

Nedugo zatim, otkriveno je da sastanak nije prošao baš toliko dobro kako je to Vučić opisao, a da je problem nastao kad je na red došla tema srpskog oružja u Ukrajini. Prema izvoru iz vrha vlasti, gost iz Rusije nije prihvatio argumentaciju da Srbija nema utjecaj na to gdje će njezino oružje završiti nakon što ga proda.

"Nakon sastanka Gruško je bio nezadovoljan, odlučio je ranije napustiti Srbiju i otkazati prethodno dogovorene obaveze nakon susreta s Vučićem", objašnjava izvor Nove.rs.

Pročitajte i ovo Najavio iznenađenje Orban ide k Putinu: Europski vođe u šoku

Ruskoj strani se navodno nije svidjelo ni to što je dvodnevni posjet Gruškog prošao bez adekvatne medijske pokrivenosti, što je službeni Beograd objasnio time da se na njih vrše veliki pritisci Zapada.

"Rečeno im je da je identična situacija bila i kad je dolazila ukrajinska delegacija u Beograd, predvođena njihovim šefom diplomacije i Olenom Zelenskom, suprugom predsednika Ukrajine. Također, skrenuta im je pažnja da Srbija na taj način želi da pokaže da su svi dobrodošli, ali da ne želi provocirati niti jednu od dvije zaraćene strane", objasnio je izvor.

Sugovornici Nove ispričali su da problemi u komunikaciji koji su nastali tijekom sastanka s Gruškim nisu jedini i da, za razliku zamjenika Sergeja Lavrova s kojim je Vučić ipak uspio razgovarati, nije imao toliko sreće kad je u pitanju predsjednik Rusije Vladimir Putin.

"Vučić je tri puta zvao Putina, ali mu se nije htio javiti. To je jedna vrsta poruke i svi je vrlo dobro razumiju", rekao je sugovornik.

Posjet ruskog diplomata Srbiji osudile su i EU, kao i Sjedinjene Države

Pročitajte i ovo "Svjetionik Mediterana" FOTO/VIDEO Erumpirao vulkan na još jednom talijanskom otoku: Podignuta uzbuna

Na pisanje Nove.rs brzo je reagirao i sam Aleksandar Vučić koji je na Instagramu odmah objavio poduži post u svom stilu.

"Sve što je napisano predstavlja ordinarnu laz. Želim obavijestiti građane da imamo veoma korektne odnose s Rusijom, da nisam pokušao, nijednom, razgovarati s Putinom", napisao je, između ostalog, Aleksandar Vučić.