Zakazano sljedeće ročište

Hrvati će se braniti sa slobode: Objavljena tri uvjeta koja moraju ispuniti

Posvojitelji nisu izašli pred sud - 3 Foto: DNEVNIK.hr
Uhićeni Hrvati u Zambiji, osumnjičeni za trgovinu djecom, izašli su pred sud, koji je odlučio da se mogu braniti sa slobode.

Hrvatima optuženim u Zambiji za trgovinu djecom odobrena je jamčevina te će se braniti sa slobode. Iduće ročište zakazano je za 1. ožujka, piše Jutarnji list.

Sutkinja je Hrvatima odredila tri uvjeta koja moraju ispuniti. Odlučila je da svatko od njih treba dati oko 1100 dolara jamčevine, isto tako će putovnice morati ostaviti u imigracijskom uredu te regulirati privremenu boravišnu dozvolu.

Odvjetnica Sandra Marković, koju je angažirala članica obitelji jednog od četiri para uhićena u Zambiji, rekla je za Dnevnik.hr da se sada čeka službeno priopćenje te da bi se danas trebalo oglasiti Ministarstvo  vanjskih i europskih poslova. 

Optužnica je podignuta i protiv više službenice imigracije Glorije Sondoyi Sakulenga u zračnoj luci Ndola, sve za kazneno djelo trgovine djecom u pokušaju sukladno čl. 3A st. 1. i čl. 12. zambijskog Zakona protiv trgovine ljudimaHrvati i imigracijska službenica izjasnili su se da nisu krivi.

Pročitajte i ovo Slučaj Zambija VIDEO Pernar otišao u ambasadu DR Konga u Beogradu: "Priča je postala još čudnija"

Pročitajte i ovo Kada će na slobodu? Slučaj Hrvata u Zambiji pokazao nesnalaženje hrvatskih institucija: "Oni se sami među sobom nisu usuglasili"

Odluku je donijela nova sutkinja u ovom predmetu Jennipher Bwalya

Prošli je tjedan sudac donio odluku o prekidu suđenja te im dao rok od 48 sati da napuste Zambiju. No, hrvatske državljane ponovno su priveli imigracijski službenici u zračnoj luci u Ndoli i odveli ih u isti zatvor.

24sata jučer su ekskluzivno donijela svjedočanstvo bioloških roditelja djevojčice iz Konga koju su posvojili Hrvati uhićeni u Zambiji. Rekli su da su dijete svojevoljno dali na posvajanje jer joj žele bolji život.