CIJENA OKO 100 KUNA

Uskoro i u Hrvatskoj: Doznajte kako će izgledati kućno testiranje na koronu, kao i kada će se testovi pojaviti u ljekarnama

U Hrvatsku uskoro dolaze kućni testovi na koronavirus. Jedan test će koštati oko 100 kuna, a točnost bi trebala biti oko 98 posto.

Kućno testiranje na koronavirus trebalo bi izgledati ovako: osam kapi otopine stavite u epruvetu. Zatim u to ide štapić kojim ste uzeli bris, okrenite u otopini od tri do pet puta i ostavite jednu minutu. Izvadite, epruvetu zatvorite i otopinu koristite kao testni uzorak na pločici za očitavanje rezultata. Nakon 15 do 20 minuta vidite rezultat.

Pročitajte i ovo Ulica zatvorena za sav promet Dijete na biciklu stradalo u naletu automobila u Sinju, hitno prevezeno u bolnicu

Pročitajte i ovo DOMAĆA PROIZVODNJA Iran predstavio spektakularni high-tech dron, tvrde da ima domet čak 2000 km. Pogledajte kako su ga nazvali

"To su screening testovi. Oni su zapravo osmišljeni tako da su pozitivni u prvih pet dana bolesti. Moraju imati osjetljivost više od 90 posto i specifičnost više od 97 posto. Drugi moment koji je bitan jest kako se vadi uzorak - ovaj test koji će doći u ljekarne je predviđen i za bris nosa, bris nazofarinksa i orofarinksa, s time da moramo reći da je bris nazofarinksa najosjetljiviji i ako se pravilno uzme bris povećavamo mogućnost da pozitivne osobe detektiramo'', rekla je Dolores Peruč, voditeljica mikrobiološkog odjela NZZJZ-a PGŽ.

Sav alat za testiranje dolazi u paketu. Prema najavama prodavat će se u ljekarnama bez recepta. Cijena - oko 100 kuna.

''Ovaj koji prvi sada dolazi i ovi koji će doći nakon njega koriste se u svim državama članicama EU-a'', govori Ivana Šipić Gavrilović, glasnogovornica HALMED-a.

Iako proizvođač kaže - točnost je iznad 98 posto, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo poručuje da je on tek smjernica.

''U niti jednoj zemlji EU-a se ti takozvani samotestovi ne priznaju za dijagnostiku nego ukoliko sami sebi dokažete da ste pozitivni onda trebate napraviti dijagnostički test, ako ste negativni u uputstvima vam piše da taj test nije dokaz da ste negativni'', komentirao je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak.

Pročitajte i ovo CIJEPLJENJE TRUDNICA PROTIV KORONE Žele se zaštititi, ali nailaze na zid: "Htjela sam se cijepiti protiv korone, ali obiteljski liječnik nije htio ni čuti. Zakamuflirala sam trudnički trbuh i otišla na punkt"

Pročitajte i ovo PRVA NA REDU RIJEKA Bitka za drugi krug: Sučeljavanja kandidata za četiri velika grada gledajte na Novoj TV i portalu DNEVNIK.hr

Za znatiželju ili potrebu, evo kada stiže u prodaju.

''Oni će vjerojatno idući tjedan se pojaviti u veledrogerijama, a onda i kod nas u ljekarni. Nekog velikog interesa u zadnje vrijeme nismo imali, neki sitni upiti ipak postoje, vjerojatno od ljudi koji putuju'', izjavila je Gordana Kaštropil, magistra farmacije.

No, preko granice vodi samo službena potvrda i PCR ili antigensko testiranje odrađeno u zdravstvenim ustanovama od strane stručnjaka. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

Povezane teme