Savjeti kako se zaštititi

Upaljen crveni meteoalarm, vrijeme će biti izuzetno opasno u Dalmaciji: Ostatak Hrvatske u narančastom

Hrvatska se danas kuhala. Najtoplije je bilo na splitskom aerodromu, 39 stupnjeva! Liječnici upozoravaju: treba izbjegavati izlazak u najtoplijem dijelu dana te piti puno tekućine. Priču donosi Karla Trstenjak.

Spas od vrućina neki su danas potražili u hladu krošanja na zagrebačkom Zrinjevcu.

"Meni iskreno  ljeto u gradu, beton, pogoršava cijeli doživljaj ljeta. Baš mi bude ekstra vruće pa je bolje ovako sjesti na travu, u prirodu", rekla je Helena.  S vrućinama došle su i opasnosti za zdravlje. Liječnici ponavljaju: treba izbjegavati izlazak na otvoreno između 10 i 17 sati. Ako već izlazimo - obvezan je šešir ili kapa, a oči treba zaštititi sunčanim naočalama. Birati i adekvatnu obuću i odjeću.

"Prvenstveno od prirodnih materijala, slojevito, svijetlijih boja, da što manje upija sunčevu svjetlost i prirodni materijali pamuk viskoza da se tijelo može prirodno hladiti i disati", rekla je Tanja Ćorić, NZZJZ, Dr. Andrija Štampar.

Važno je piti puno tekućine - u malim količinama ali često. Izbjegavati zaslađene napitke, kavu i alkohol.

Pročitajte i ovo Tvrdi da nije kriv "Toliko od bivšeg župana VSŽ, doviđenja": Strmoglavi pad lokalnog moćnika Dekanića

Oni koji na ovim temperaturama moraju raditi - recept znaju:

"Puno vode, kad puhne vjetar smo sretni i uzmemo si koju pauzu kratku nekad, čisto da se malo ohladimo", rekao je Filip, radnik na skeli.

Posla imaju i radnici Hrvatskih željeznica: češće provjeravaju prugu - zbog visokih temperatura tračnice se mogu deformirati. A ovako visoke temperature za lipanj su neuobičajene.

Pročitajte i ovo Tragedija kod Obrovca Eksplozivna naprava od koje je smrtno stradalo dijete nije bila jedina u automobilu! Dnevnik Nove TV doznaje detalje

Pročitajte i ovo O odnosima u koaliciji Penava za Dnevnik Nove TV: "Ovo je zadnji ustupak na ovim svjetonazorskim bitnim pitanjima"

"Sutra će bit temperature većinom između 35 i 40 stupnjeva, to se događa ako gledamo statistiku zadnjih 30 godina 20. stoljeća - jedamput u 50 godina. Međutim i taj se povratni period smanjuje. Kako znamo da je zadnjih 12 mjeseci bilo globalno najtoplije ikad izmjereno. Također ljudski rod nikad se nije susreo s tolikom energijom u atmosferi kao što to ima sada", reko je Ivan Čačić, meteorolog Nove TV.

Državni hidrometeorološki zavod za sutra je izdao crveni meteoalarm - vrijeme će izuzetno opasno biti u Dalmaciji. Ostatak Hrvatske - u narančastom.

"Najtoplije i najviše vruće će biti na području Metkovića, također i na području Banovine i ponegdje i u dolini Save, oko Slavonskog Broda", rekao je Čačić.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.



Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.