vremenska prognoza

Tjedan pred nama donosi stabilnije vrijeme, meteorolog otkriva što nas očekuje

Vremensku prognozu za novi tjedan donosi meteorolog Dnevnika Nove TV Darijo Brzoja.

Nad našim krajevima još kratko će se zadržavati jedna manja masa vlažnog, nestabilnog zraka, u sklopu ciklone koja nam je i donijela kišovit vikend.

Ipak, sve skupa ovaj sustav slabi i odmiče dalje, pa će i vrijeme biti povoljnije, iako sporadične kiše može biti i u ponedjeljak. Uglavnom na jugu ostaje nestabilnije pa je moguća i grmljavina.

Prema sredini tjedna slijedi jačanje termobaričkog grebena sa Sredozemlja što će nam donijeti više sunca, a iako će biti svježije nego danas, dnevna temperatura će se i dalje zadržati iznad prosjeka za ovo doba godine, pa možemo reći da će najveći dio tjedna vrijeme biti dosta ugodno.

U ponedjeljak ujutro još uglavnom oblačno, ili promjenjivo oblačno, povremeno s kišom. Oborina će zapravo biti i češća upravo u ovom prvom dijelu dana.

Pročitajte i ovo Nakon 22 godine Ubojica Anđele Bešlić izlazi na slobodu: Namamio ju u auto i hladnokrvno ubio, mučan slučaj potresao je cijelu zemlju

Na Jadranu, prije svega u Dalmaciji bi pritom moglo i zagrmjeti. Na kopnu će na kratko zapuhati vjetar sa sjevera, dok će na Jadranu vjetar mijenjati smjer.

Na sjevernom dijelu, umjerena, lokalno i jaka bura, tramontana i sjeverozapadnjak kojeg će biti i južnije, dok će na krajnjem jugu veći dio dana i dalje puhati jugo. Jutarnja temperatura, u unutrašnjosti većinom od 5 do 8, u gorju moguće i malo niža, a na Jadranu uglavnom između 9 i 13 stupnjeva.

U središnjoj Hrvatskoj poslijepodne, manje šanse za kišu, opet je moguće malo sunca, no krajem dana uz više oblaka ponovno i malo kiše. Vjetar većinom slab, temperatura od 10 do 13 stupnjeva.

U Slavoniji i Baranji u ponedjeljak umjereno oblačno, mjestimice s kišom. Puhat će slab do umjeren sjeverni vjetar, a temperatura će biti od 11 do 13 stupnjeva.

Pročitajte i ovo Javio se i Hamas Izrael priprema razoran napad, Palestinci u strahu: "Svi se bojimo, cijelu noć razmišljamo gdje otići, nemamo ništa"

U gorskoj Hrvatskoj i u ponedjeljak najviše oblaka, dok će na sjevernom Jadranu, poglavito prema otocima biti i nešto sunca. Sve skupa, povremeno će i kišiti, ali češće prijepodne.

Zapuhat će većinom umjerena, samo lokalno i jaka bura, no vjetar će i mijenjati smjer, prema otvorenom mogu na sjeverni i sjeverozapadni. Najviša dnevna temperatura, u gorju od 6 do 11, a na sjevernom Jadranu između 13 i 15 stupnjeva.

Dalmaciju očekuje promjenjivo oblačno vrijeme, povremeno s kišom, a lokalno i grmljavinom. U većem dijelu Dalmacije puhat će umjeren sjeverni i sjeverozapadni vjetar, samo na krajnjem jugu još jugo. Bit će toplo, dnevna temperatura očekuje se najčešće između 13 i 16 stupnjeva.

Iza kiše, idućih nekoliko dana stabilnije: bit će djelomice ili pretežno sunčano. Mala mogućnost za slabu oborinu stoji još u utorak ujutro. Zapuhat će umjeren sjeverac i sjeveroistočnjak, pa će uz razvedravanje i vjetar, utorak podsjećati na pravo rano proljeće.

Dnevna temperatura se od ponedjeljka do četvrtka neće značajnije mijenjati, no jutra će biti hladnija. Sredinom tjedna mirno, pa će uz jutarnju vedrinu i hladnoću biti i mraza.

I na Jadranu u nastavku tjedna djelomice, u srijedu i četvrtak čak pretežno sunčano. U noći na utorak, u utorak ujutro, u Dalmaciji, na jugu i prema otvorenom moru još tek po neka kap kiše.

Zapuhat će umjerena, u utorak većinom i jaka bura i sjeverozapadnjak. Jutra malo hladnija, dok se dnevna temperatura ni na moru neće značajnije mijenjati, bit će dosta ugodno.

Petak zasad izgleda dobro, uz sunčana razdoblja i malo toplije, dok bi sljedeći vikend, prema današnjim izračunima ponovno trebao biti kišovit.

No prognoza za kraj tjedna nije još sasvim pouzdana. Informacije ćemo kao i uvijek svakodnevno osvježavati kako bi svi skupa vrijeme mogli bolje planirati.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.


Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.