nesreća u labinskim dragama

U prometnoj nesreći teško je stradao legendarni general HV-a

General Luka Džanko Foto: Pixell
Legendarni general HV-a Luka Džanko teško je ozlijeđen u prometnoj nesreći.

U prometnoj nesreći do koje je došlo u nedjelju popodne na predjelu Labinske drage teško je ozlijeđen umirovljeni general HV-a Luka Džanko.

S teškim je ozljedama prebačen u splitsku bolnicu, a u bolnici su završile i tri putnice iz auta s kojim se Džanko sudario, od kojih jedna ima teške ozljede, piše Dalmatinski portal. 

"Sve nas je pogodila ova vijest. Nadamo se najboljem", kazao je Ranko Britvić iz udruge VeDRA.

Džanko je prije nesreće bio u Perkoviću i radio na imanju, a prijatelji kažu da se žalio na glavobolje. Sumnjaju da je prije nesreće imao moždani i prešao na suprotnu stranu ceste.

General Džanko rođen je 1945. u Perkoviću kod Šibenika. 

U kolovozu 1991. postavljen je za prvog zapovjednika Južnog bojišta. U travnju 1992. godine na čelo zapovjedništva Južnog bojišta imenovan je general Janko Bobetko, a general Džanko postaje jedan od njegovih najbližih pomoćnika. Pod zapovjedništvom generala Džanka uspješno je obranjena dolina Neretve od prodora srpskih snaga, posebice Ploče i Metković.

Nakon oslobodilačkih operacija HV-a u dubrovačkom zaleđu, general Džanko 1993. postaje zamjenik zapovjednika Operativne zone Split generala Ante Gotovine te u tom svojstvu odlazi u Zadar, gdje sudjeluje u pripremi Operacije Maslenica. Odmah nakon operacije Maslenica general Bobetko zapovjedio je premještaj generala Džanka u Zborno područje (ZP) Bjelovar, gdje je već od 1994. vodio pripreme za Operaciju Bljesak, koja se trebala provesti u zoni njegove odgovornosti.

Pročitajte i ovo Užas u Podravini Žena pronađena u poplavljenom podrumu ipak se nije utopila, policija otkrila pravi uzrok smrti

Tijekom operacije Bljesak general Džanko sa svojim postrojbama napada srpske položaje iz smjera Nove Gradiške te je zajedno sa svojim postrojbama prvi ušao u Okučane. General Džanko je 1995. sudjelovao u Operaciji Oluja, tj. u borbama u Sjevernom sektoru na području Banovine, te zapovijedao operativnim pravcem Hrvatska Kostajnica, koji je bio u zoni odgovornosti generala Petra Stipetića. General Džanko umirovljen je u činu general-bojnika u ožujku 1996. godine.

Pročitajte i ovo Tisuće ljudi evakuirano Četvero poginulih u poplavama u Njemačkoj, kancelar upozorio na klimatske promjene: "Ovo je četvrti put ove godine..."

General Džanko 2002. godine optužio je generala Bobetka da su pripadnici Hrvatskog vijeća obrane (HVO) zaduženi za sabirni logor Dretelj bili pod izravnim zapovjedništvom generala Bobetka i da je general Bobetko samim time morao znati za mučenja muslimanskih zarobljenika koja su se tamo događala.

Često su ga izostavljali s proslava obljetnica Bljeska i Oluje, a on je isticao da se to događa zbog toga što nije član HDZ-a.

 

Povezane teme