Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tisuće ljudi evakuirano

Četvero poginulih u poplavama u Njemačkoj, kancelar upozorio na klimatske promjene: "Ovo je četvrti put ove godine..."

Aktualno Galerija Olaf Scholz, njemački kancelar Olaf Scholz, njemački kancelar Foto: DNEVNIK.hr Poplave u Njemačkoj - 5 Poplave u Njemačkoj - 5 Foto: DNEVNIK.hr Poplave u Njemačkoj - 4 Poplave u Njemačkoj - 4 Foto: DNEVNIK.hr Poplave u Njemačkoj - 3 Poplave u Njemačkoj - 3 Foto: DNEVNIK.hr +1 Poplave u Njemačkoj - 2 Galerija 1/6 >>
Nakon što je pronađeno i drugo tijelo nakon poplava u Njemačkoj, kancelar Olaf Scholz upozorio je na klimatske promjene.

Njemački kancelar obišao je područja pogođena poplavama na jugu zemlje. Lokalni mediji javljaju kako su život izgubile najmanje četiri osobe. Među njima je i vatrogasac koji je poginuo spašavajući druge.

Na nekim područjima voda se počela povlačiti, no u gradu Regensburugu i dalje niz Dunav vodostaji rastu. Zbog obilnih kiša tijekom vikenda, tisuće su bile prisiljene napustiti svoje domove. Meteorolozi ponovno najavljuju oborine.

"Golemo je, sve u podrumu je uništeno - hladnjaci, škrinje, perilice za rublje. Sve je izgubljeno. Sada čekam vatrogasce da ispumpaju vodu iz podruma. Za sada ne možemo više ništa napraviti“, rekao je Max Appel, žrtva poplava.

Pročitajte i ovo Ilustracija Imaš pravo, ostvari ga Tko sve ima pravo na uslugu besplatne pomoći u kući i kako je ostvariti

Podršku spasilačkim ekipama, ali i pogođenom stanovništvu, došao je dati njemački kancelar Olaf Scholz.

"Učinit ćemo sve što možemo, i uz federalnu pomoć, kako bismo nastavili ovdje brzo pomagati. Mnogo spasilaca iz svih dijelova zemlje i vojska već su na terenu. Poslije ćemo, naravno, primijeniti uobičajenu praksu solidarnosti koju imamo u Njemačkoj“, rekao je Sholz.  

Stručnjaci upozoravaju da će vremenski ekstremi, a time i poplave, biti sve češći. Njemačka se mora prilagoditi, poručuju lokalni političari. Dok se s riječi ne prijeđe na djela, tisuće Nijemaca prisiljene su napustiti svoje domove. Tisućama prijeti ista sudbina, jer najavljene su nove kiše.

Pročitajte i ovo Policija Vozio bez dozvole Policija na jugu Hrvatske zaustavila pijanog Rusa i oderala ga rekordnom kaznom

"Meni je važno da bude jasno kako ovo nije samo jedna pojava, kao što se događalo kroz stoljeća, već da sada imamo ponavljanje slučajeva u kojima se borimo s katastrofama, osobito poplavama. Ovo je četvrti put ove godine da posjećujem ovakva područja i to je pokazatelj onoga što se događa“, rekao je njemački kancelar i napomenuo da se ne smije zanemariti zadatak zaustavljanja klimatskih promjena koje je uzrokovao čovjek.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene