Policija upozorava

Roditelji, oprez: Prevaranti udaraju na roditeljske emocije kako bi se dočepali novca

Ilustracija Foto: Getty Images
Policija ponovo upozorava građane da ako prime SMS u kojemu im se javljaju djeca i govore da im je mobitel oštećen ne odgovaraju na poruku niti slijede poveznicu i uplaćuju novac.

Proteklih dana policija je zaprimila nekoliko prijava u kojima su oštećene osobe na prijevaran način navedene da uplate novac nepoznatim osobama.

Naime, oštećene osobe su s nepoznatog broja zaprimile SMS-ove, navodno od njima bliskih osoba, odnosno sinova i kćeri, koji započinju riječima - "bok mama, bok tata''.

U porukama naveli da su to njihovi novi brojevi mobitela jer su prethodni oštećeni. Komunikacija je nastavljena preko mobilne aplikacije i tijekom nje oštećene su držali u zabludi da komuniciraju sa svojom djecom, koja zbog problema s mobitelom ne mogu pristupiti svojim bankovnim računima, te navodili da uplate novac na određene brojeve računa.

Posumnjavši nakon uplata da su prevareni, kontaktirali su svoju djecu te shvatili da su zaista prevareni i događaje prijavili prijavile policiji.

Počinjenim kaznenim djelima oštećeno je petero hrvatskih državljana za oko 15.950 eura.

Policija upozorava građane da ako prime ovakvu ili sličnu poruku, nikako ne odgovaraju na nju niti slijede poveznicu i uplaćuju novac. Naime, riječ je o obliku prijevare te preporučujemo građanima da ako dobiju takvu poruku, prvo stupe u kontakt sa svojim djetetom koje navodno traži pomoć kako bi provjerili istinitost informacije prije uplaćivanja novca.
 

Pročitajte i ovo Preusmjereni u manje plovilo Novi problemi s Jadrolinijom: Putnici zapeli u Splitu, trajekt nije mogao krenuti

Pročitajte i ovo Istraga u tijeku Veliki sigurnosni propust na aerodromu u Njemačkoj: Muškarac se dvaput ukrcao u avion bez karte, jednom i s nožem

Pročitajte i ovo velika šteta FOTO/VIDEO Oluja poharala dijelove Njemačke i Švicarske: "Bujica je nosila vozila. Bio je totalni kaos"